Siirry sisältöön

Aurinkosähkö säästää rahaa ja luontoa – 9 hyvää syytä hankkia aurinkopaneelit nyt

Aurinkosähkö on tehokas energiamuoto myös pohjoisen vaativissa olosuhteissa. Se sopii kaikenlaisiin taloihin, tuo tuntuvaa säästöä sähkölaskuun ja tekee hyvää ympäristölle.

Auringon säteily on puhdasta energiaa, jota on viime vuosina alettu toden teolla hyödyntää kotitalouksien sähköntuotannossa. Oma aurinkovoimala tuottaa sähköä yhä useampaan omakotitaloon, rivitaloasuntoon, kesämökkiin tai maatilalle. Kotisol Oy:n myyntijohtaja Mikael Syrjäniemi kertoo, miksi aurinkopaneelijärjestelmän hankkiminen todellakin kannattaa.

 

1. Merkittävää säästöä sähkökuluihin

 

Aurinkovoimalla voi sähkölaskua saada noin kolmasosan pienemmäksi – tai enemmänkin. Jos aurinkosähköjärjestelmään lisätään energiaa varaava akusto, vuoden sähkölaskusta saa pois jopa 60-70 %.

- Sähkövero ja sähkönsiirtomaksu menevät kulutuksen mukaan: mitä vähemmän ostosähköä käytetään, sitä pienempi on sähkölasku. Jos energiatuotantoa on yli oman tarpeen, ylimääräisen sähkön voi myydä sähköyhtiölle, jolloin sähkölasku pienenee vielä lisää, Mikael Syrjäniemi sanoo.

Aurinkopaneelijärjestelmä maksaa itsensä takaisin noin kymmenessä vuodessa sähkölaskussa säästettynä summana, ja kun käyttöikää järjestelmällä on kymmeniä vuosia, ehtii säästöä kertyä moninkertainen määrä. Paneelijärjestelmän pakettihinnat liikkuvat noin 6 000–15 000 euron välillä järjestelmän koosta riippuen. Koko hankintahintaan voi saada Ecster-rahoitusta, joka mahdollistaa kustannusten jakamisen pitkällekin aikavälille.

- Jos luoton kuukausierä on esimerkiksi 100 € kuussa, on tilanne jokseenkin plus-miinus-nolla talouden kuukausimenoissa, kun sähkökulut vähenevät reilusti. Samalla se on kuin omaan taskuun maksaisi, kun raha ei mene sähköyhtiölle, Syrjäniemi sanoo.

Aurinkosähköjärjestelmä pyritään mitoittamaan niin, että sähkö menee mahdollisimman tarkasti omaan käyttöön. Vuoden valoisimpaan aikaan sähköä usein jää myös myytäväksi, kun taas talvihämärässä kaikki tuotettu sähkö menee oman talon tarpeisiin.

- Jos järjestelmään lisätään akusto, sähköä tarvitsee ostaa vähemmän ja omaa aurinkosähköä voi käyttää myös esimerkiksi yöaikaan. Todella moni ottaakin sen nykyään aurinkopaneelijärjestelmäänsä – jos ei heti aluksi, niin esimerkiksi vuoden käytön jälkeen monet asiakkaat ovat halunneet tehdä lisäinvestoinnin akustoon, kun aurinkosähkön tuoma konkreettinen hyöty on itse koettu.

Järjestelmän koosta ja tehosta riippumatta yksi asia pätee aina:

- Kallein vaihtoehto on olla vuokralla valtakunnan verkossa ja edullisinta on tuottaa itse sähköä, Mikael Syrjäniemi tiivistää.

 

2. Ympäristön kannalta kestävä

 

Asuminen on suomalaisten kotitalouksien suurin ympäristön kuormittaja. Etenkin kun pitkä, kylmä talvi vaatii reilusti energiaa lämmitykseen. Uusiutuva ja luonnonmukainen aurinkoenergia pienentää merkittävästi asumisen hiilijalanjälkeä.

- Tässä asiassa yksi ihminen ja yksi kotitalous voi todella vaikuttaa. Aurinkosähköjärjestelmä vähentää talouden hiilidioksidipäästöjä noin 30 %. Jos sähköä kuluu vuodessa esimerkiksi 15 000 kilowattituntia, aurinkosähkö pienentää päästöjä 1800 kg. Käytännössä se tarkoittaa samaa kuin 12 000 ajokilometriä tai neljä lentomatkaa Helsingistä New Yorkiin.

Aurinkopaneelijärjestelmän valmistuksessa syntyneet päästöt on hyvitetty, kun järjestelmää on käytetty 3 vuotta.

Kotisol_talo1-content-600x314_tiny.jpg

 

3. Käy kaikenlaisiin koteihin

 

Katolle, seinille, pihapiiriin – aurinkopaneelit voi asentaa lähes minne tahansa eikä maanmuodoillakaan ole suurta merkitystä.

- Paneelien telineitä saadaan säädettyä niin, että auringon valo tavoitetaan mahdollisimman tehokkaasti aikaisesta aamusta myöhäiseen iltaan, Mikael Syrjäniemi kertoo.

Aurinkopaneelit sopivat taloon kuin taloon. Ennen tilausta tehdään kotikäynti, jonka aikana kartoitetaan, millainen paneelijärjestelmä vastaa talon ja asukkaiden tarpeita. Järjestelmää voidaan myös muokata eri lämmitysmuodoille. Esimerkiksi öljylämmitystalossa aurinkosähköllä voidaan pienentää öljynkulutusta, jos lämmityskattilasta löytyy sähkövastus.

- Jos talossa sähkönkulutus on vähänkään enemmän kuin 5 000 kWh vuodessa, kannattaa vakavasti harkita aurinkoenergiaan siirtymistä. Olemme asentaneet omakotitaloihin hyvinkin erikokoisia aurinkopaneelijärjestelmiä 6 paneelista jopa 50 paneeliin asti. Järjestelmän koolla ei käytännössä ole ylärajaa, mutta kotikäynnillä katsotaan jokaiselle riittävän kokoinen järjestelmä.

 

4. Voi lisätä asunnon arvoa

 

Asumiskustannuksilla on suuri merkitys, kun uutta kotia etsitään. Aurinkosähkö keventää kustannuksia, lisää asunnon houkuttelevuutta ja voi lisätä kiinteistön arvoa tuntuvasti.

- Jatkuvasti kasvavat sähkölaskut huolestuttavat asunnonostajia ja sähkönkulutukseen kiinnitetään ostovaiheessa paljon huomiota. Kun paneelit ovat valmiina katolla, on ostajan helppo tarttua tilaisuuteen. Toisin sanoen, kun talossa on aurinkopaneelijärjestelmä, se on helpompi myydä. Kiinteistövälittäjien mukaan aurinkosähköjärjestelmä voi myös lisätä asunnon arvoa, sijainnista riippuen jopa yli 20 000 euroa.

 

5. Tekniikkaa, joka kestää

 

Aurinkosähköjärjestelmä on huoltovapaa investointi, jonka käyttöikä on jopa 50 vuotta.

- Aurinkopaneelien tekniikka ei oikeastaan vanhene. Tekninen kehitys näkyy lähinnä tehokkuuden lisääntymisenä, mutta nykypäivänä tehon kasvu on hidasta. Viime vuosina järjestelmään on saatu muutama uusi teknologinen muutos, jotka ovat parantaneet talvipäivienkin sähköntuotantoa.

- Kun aurinkopaneelijärjestelmä laitetaan kerran katolle, voi luottaa, että sen jälkeen se toimii siellä itsestään ja tuottaa sähköä jatkuvasti, Mikael Syrjäniemi toteaa.

 

6. Toimii ympäri vuoden

 

Paneelien asennus onnistuu ympäri vuoden ja ne myös tuottavat sähköä säällä kuin säällä. Nykyajan aurinkopaneelit ovat ns. valopaneeleita, jotka osaavat hyödyntää pilvistä tai lumihangesta heijastuvan hajasäteilyn. Sähköä syntyy myös marraskuun sumuisena, hämäränä päivänä.

- Monelle tulee yllätyksenä, että mitä viileämpi sää, sitä paremmin paneelit tuottavat sähköä. Nykyisillä paneeleilla saadaan harmaanakin päivänä kiinteistön ylläpitokulutus katettua ja kaikkein paras hyöty saadaan aurinkoisella ja kirkkaalla kevätkelillä, kun lämpöasteet ovat nollan tienoilla, Syrjäniemi kuvailee.

Kotisol_asennus-content-600x314_tiny.jpg

 

7. Kotimaista työtä

 

Kotisolin aurinkopaneeliasennukset ovat 100 % suomalaista asennustyötä, jolle on myönnetty Avainlippu-tunnus.

- Meillä on omat Kotisolin asentajat, eikä asennustyötä ole ulkoistettu toiselle yritykselle. Omien asentajien käyttäminen on meillä myös ammattitaidon takuu, Mikael Syrjäniemi painottaa.

 

8. Kotitalousvähennys asennuksesta

 

Aurinkopaneelijärjestelmän asennustyö on kotitalousvähennyskelpoinen.

- Edustajamme laskee asiakkaalle, kuinka paljon kotitalousvähennystä asiakkaan olisi maksimissaan mahdollisuus hyödyntää. Asennuksen jälkeen lähetämme asiakkaalle verotusta varten valmiin kotitalousvähennyslaskelman.

 

9. Helppo homma

 

Asennusprosessi alkaa kotikäynnistä, jonka aikana paneelijärjestelmä määritellään tarkasti.

- Kotisolin edustaja käy kotikäynnillä kokonaisuuden läpi asiakkaan kanssa. Kun kirjallinen sopimus on tehty, sovitaan toimitusaika 2–3 viikon päähän. Asennustyönjohtaja soittaa asennuksen lähestyessä ja varmistaa tarkan asennuskellonajan. Asennus kestää aina yhden päivän. Asennuspäivän aamuna käydään läpi erikoistoiveet ja sen jälkeen loppu sujuu rutiinilla. Muutama asentaja suorittaa monta eri työvaihetta samaan aikaan ja iltapäivällä asiakas ihmettelee, että näinkö nopeasti se meni, Mikael Syrjäniemi kertoo.

Asennuksen päätteeksi asiakas saa käyttöönsä puhelinsovelluksen, josta voi alkaa seurata sähköntuotantoa. Järjestelmän käyttöönottoon kuluu vielä lakisääteiset kaksi päivää, kunnes sähköverkkoyhtiöltä tulee ilmoitus ja voimala voi alkaa tuottaa sähköä.

- Aurinkosähköjärjestelmän asennus toimii avaimet käteen -periaatteella. Asiakkaan ei tarvitse muuta kuin ottaa aurinkotuolissa kiva asento ja katsoa, kun homma hoituu.

 

Tutustu aurinkosähköön:
Kotisol.fi

Aurinkosähköä Ecster-rahoituksella

Aurinkopaneelijärjestelmän voi rahoittaa Ecster-luotolla. Kotisolin edustajan tekemän tarvekartoituksen yhteydessä myös rahoitustarpeet käydään läpi ja tarvittaessa tehdään hakemus Ecster-rahoitusta varten.

Lue lisää Ecster-luotosta