Faktura och betalning
-
Vad är Ecsters kontonummer?
Vårt kontonummer är (IBAN) FI13 3131 3001 0066 67 och BIC-koden är HANDFIHH.
-
Kan jag byta förfallodag?
Du kan tyvärr inte byta förfallodag efteråt.
-
Förändras mitt referensnummer?
Referensnumret förändras inte. Kom ihåg att använda referensnummer då du betalar din faktura. Om du också använder meddelande-fältet, kan det hända att din betalning inte hittar fram i tid.
-
Kan jag betala en större rat än den som är angiven på fakturan?
Du kan betala en större summa eller välja att betala bort hela skulden på en gång, utan extra avgifter. En överlopps amortering avkortar skuldkapitalet, men befriar dig inte från att betala kommande månadsrater. Kontakta vår kundservice ifall du vill betala hela skuldbeloppet på en gång.
-
Jag har inte fått fakturan?
Trots att fakturan inte kommit fram, bör månadsraten ändå betalas. Betalningsuppgifterna förändras inte så du kan betala fakturan med information som du hittar på en tidigare faktura. Om du vill, så kan du kontrollera summan samt betalningsuppgifterna från vår kundservice. Du kan också göra en e-faktura beställning behändigt via din nätbank.
Se till, att vi alltid har dina aktuella kontaktuppgifter. Informera vår kundservice om dina kontaktuppgifter förändras.
-
Hur lång betalningsplan kan jag få?
Alla betalningsplaner är individuella. Kontakta vår kundservice för att komma överens om en betalningsplan som bäst passar din situation.
-
Vad kostar en betalningsplan?
För en betalningsplan debiterar vi en avgift på 5 €.
-
Kan jag avtala om en ny betalningsplan, om jag inte kan hålla mig till den nuvarande planen?
Om du inte håller dig till de avtalade betalningsraterna och förfallodagarna kan detta förhindra dina möjligheter att få en ny betalningsplan. Ifall du inte håller dig till de avtalade villkoren, upphör betalplanen automatiskt och den kvarstående skulden faktureras enligt ursprungliga avtalsvillkor. Så var noga med att avtala om en betalningsplan som passar din situation bäst.
-
Just nu kan jag inte betala. Vad gör jag?
Se till att du tar kontakt med vår kundtjänst så fort som möjligt. Vi kan avtala om tillfälligt avvikande månadsrater.
-
Jag fick ett påminnelsebrev, fast jag redan har betalat. Måste jag ändå betala påminnelseavgiften?
Ja. Ett påminnelsebrev skickas när betalningen är försenad eller inte täcker hela månadsraten. Avgiften debiteras i samband med följande faktura.
-
Jag har fått en betalningspåminnelse. Orsakar den en betalningsanmärkning?
Enstaka betalningspåminnelser leder inte direkt till en betalningsanmärkning. Men ifall du har flera förfallna fakturor kan detta leda till att krediten sägs upp och överförs till inkasso. Påminnelser kan ändå begränsa användning av krediten framöver och leda till exempelvis till att ditt kort inte förnyas.
-
Vad är månadsavgiften?
På krediten debiteras en månadsavgift, som är 0,01 procent per dag av den i kreditavtalet överenskomna kreditgränsen, dock högst 150 euro per år och högst 12,50 euro per månad.
Exempel: månadsavgiften är 6,08 euro på ett konto med 2000 euros kreditgräns.
För normal användning av kontot och kortet tas inte ut andra kostnader än månadsavgiften och eventuell ränta. Till exempel ett kontantuttag från en bankomat och köp i en annan valuta än euro medför inga tilläggskostnader. Vid kontantuttag faktureras räntan från förfallodagen.
Om kreditlimiten känns för hög i jämförelse med den verkliga användning kan du sänka den. Då minskar också månadsavgiften.
-
Jag vill ha en e-faktura istället för en pappersfaktura. Hur går det till?
Du kan beställa en e-faktura lätt och enkelt via din egen nätbank.
Välj Ecster som fakturerare och som produkt.
Kort & konto
-
Hur aktiverar jag ett nytt kort?
När du fått kortet och PIN-koden aktivera kortet genom att betala med det vid en betalterminal i en butik: mata in kortet i betalterminalen vid kassan och ange PIN-koden. Efter det kan du använda kontaktlös betalning och betala med kortet också i nätbutiker.
-
Var kan jag använda Ecster-kortet?
Med Ecster-kortet kan du betala och lyfta ut kontanter var som helst i världen. Ditt Ecster-kort är ett Mastercard-kreditkort, som fungerar på alla ställen där andra Mastercard-kort fungerar.
-
Var hittar jag mitt kundnummer?
Kundnumret finns på din faktura uppe till höger.
-
Var hittar jag mitt kreditkontonummer?
Kontonumret finns på din faktura uppe till höger. Du kan också kolla upp numret via nättjänsten.
-
Hur kollar jag mitt saldo och kontotransaktioner?
Kontrollera dina kontotransaktioner genom att logga in på nättjänsten med hjälp av dina nätbankskoder. Ladda även ner den avgiftsfria Ecster-mobilappen för att få uppgifterna smidigt i telefonen.
Via nättjänsten och mobilappen har du koll på var och när du har handlat, saldot för ditt kreditkonto och hur din nästa faktura ser ut. Läs mer om tjänsten
-
Mitt kort låstes. Vad gör jag nu?
Om du i en affär knappar in pin-koden fel tre gånger i rad, kan du öppna kortet på en bankautomat genom att knappa in den rätta koden. Om du däremot slår in koden fel tre gånger på en bankautomat, så låser sig kortet och du måste beställa ett nytt kort.
-
Varför fungerar inte mitt kort i nätaffärer?
Har du aktiverat ditt kort genom att betala med det vid en betalterminal i en butik?
Har du laddat ner och aktiverat Ecster Secure ID -appen?
För att bekräfta betalningar på nätet behöver du Ecster Secure ID -appen. När du laddat ner och aktiverat appen, kan du i nätbutiken bekräfta transaktionen med Ecster Secure ID.Om kortet är aktiverat, men ändå inte fungerar i en webbutik, kan orsaken vara att vi inte har ditt mobiltelefonnummer. I samband med nätköp utnyttjar vi också tills maj månad 2022 Mastercard SecureCode-tjänsten, där nätköp kan bekräftas med ett engångs lösenord. Detta lösenord skickas till din mobiltelefon. Om vi inte har ditt mobilnummer, kan lösenordet inte skickas.
-
Vad betyder kortets användningsförbud?
Ifall kreditkontot inte skötts enligt avtalsvillkoren, som t.ex. kreditöverskott eller obetalda fakturor, stiger användningsförbudet ikraft.
Ett konto med användningsförbud får inte användas. Om det ändå sker, kan kortet beslagtas och en avgift på 150 euroa debiteras av kontohavaren.
-
Hur avslutar jag mitt kreditkonto?
Om du vill avsluta ditt kreditkonto, gör så här:
-
- Logga in på vår nättjänst, välj kontoinformation och sedan avsluta kreditkonto
- Kontakta vår kundservice på numret 010 444 2600 (lna/msa)
- Skicka ett fritt formulerat uppsägningsbrev till adressen Ecster AB, filialverksamheten i Finland, Kundservice, BOX 537, 00101 Helsingfors.
Om du har flera konton och du endast vill avsluta ett/några av dem, specifiera de konton du vill avsluta.
OBS! Genom att förstöra ditt kort eller betala bort hela skuldbeloppet avslutas ditt konto inte. För att kunna avsluta kreditkontot behöver du anmäla om det. Efter att du har avslutat kontot, förstör kortet genom att klippa det itu så att chipen och magnetremsan förstörs.
-
-
Jag har ett Aktiiviraha-kort. När får jag ett nytt Ecster-kort?
Med Aktiiviraha-kortet kan du betala dina inköp även i fortsättningen. Du får ett nytt Ecster-kort, när giltighetstiden på ditt Aktiiviraha-kort går ut. Om du vill ha ett Ecster-kort redan tidigare, kan du kontakta vår kundservice. Beställningen debiteras enligt vår prislista.
-
Hur länge kan jag få Finnair Plus-poäng?
Ecsters samarbete gällande Finnair Plus-stamkundprogrammet upphör 31.3.2023. Fram till dess får du på samma sätt som tidigare Finnair Plus-bonuspoäng för alla dina inköp du betalar med Ecster-, Aktiiviraha-, Power- eller Ecster Gigantti-korten om du meddelat oss ditt medlemsnummer senast 31.1. De insamlade poängen överförs till ditt Finnair Plus-medlemskonto i april.
-
Jag kommer att få en beställning/leverans av en produkt efter 31.3 och inköpet ger mig Finnair Plus–poäng. Får jag poängen trots att samarbetet upphör?
Kontakta Ecsters kundservice när du har mottagit din beställning. Poäng som fås i samband med försäljning genom beställning och leverans kan läggas till manuellt på ditt Finnair Plus-konto.
-
Hur har säkerheten hos nätbetalningarna säkerställts?
Ecster Secure ID-mobilappen tryggar säkra nätbetalningar. Du kan ladda ner den från din egen appbutik och aktivera den inför nätköpen. För att aktivera appen krävs stark identifiering: du får aktiveringskoderna genom att logga in i Ecsters nättjänst med dina egna nätbankskoder. När du betalar på webben med ditt Ecster-, Aktiiviraha-, Power- eller Gigantti-kort får du i samband med betalningstransaktionen en begäran att bekräfta betalningen med Ecster Secure ID-appen. En betalningstransaktion som väntar på bekräftelse syns i appen och du kan godkänna eller avvisa den. Efter bekräftelsen flyttas du tillbaka till nätbutiken.
-
Hur tar jag Ecster Secure ID-identifieringsappen i bruk?
Ladda ner mobilappen från din appbutik. Du hittar den med namnet Ecster Secure ID – FI. När du öppnar appen guidar den dig steg för steg i ibruktagandet. Logga först in med dina nätbankskoder i Ecsters nättjänst, från vilken du får aktiveringskoderna. Mata in aktiveringsnyckeln och aktiveringskoden som du får i ett textmeddelande i Ecster Secure ID-appen. Välj ännu ett eget lösenord som du använder i appen i fortsättningen och efter detta är appen redo att användas.
-
Hur fungerar Ecster Secure ID-identifieringsappen?
När du betalar på webben med ditt Ecster-, Aktiiviraha-, Power- eller Gigantti-kort får du i samband med betalningstransaktionen en begäran att bekräfta betalningen med Ecster Secure ID-mobilappen. Om du inte ännu har appen kan du ladda ner den från din appbutik och aktivera appen enligt instruktionerna. En betalningstransaktion som väntar på bekräftelse syns i appen och du kan godkänna eller avvisa den. Efter bekräftelsen flyttas du tillbaka till nätbutiken.
-
Jag betalade mitt köp i utländsk valuta - hur mycket kostar det i euro?
På vår webbplats hittar du en valutaräknare med hjälp av vilken du enkelt kan kontrollera hur mycket ditt köp kostar i euro. Observera att valutakursen är preliminär.
-
Varför får jag textmeddelanden från valutakursen?
När du har gjort ett köp på nätet eller på en kortterminal i en annan valuta än euro, kommer du att få ett meddelande som visar dagens växelkurs. Detta baserar sig på EU lagstiftning som gör att vi har skyldighet att berätta dagens växelkurs till kunden så att hen vet hur mycket köpet har kostat. Meddelandet innehåller inte köpets summa, endast växelkursen.
-
Varför får jag inte meddelande av alla köp som jag gör utomlands eller utländska nätbutiker?
Du får meddelandet endast då du gör ett köp med Ecster kortet i en annan valuta än euro.
-
Kan jag stoppa dessa meddelanden?
Ja, skicka ”STOPP” till numret i meddelandet +3584573977052 (Meddelandet är gratis). Du får en bekräftelse av åtgärden.
-
Jag stoppade meddelanden, kan jag få dem aktiverat på nytt?
Du kan aktivera meddelande på nytt med att skicka ”START” till +3584573977052 (Meddelandet är gratis). Du får en bekräftelse av åtgärden.
Säkerhet & bedrägeri
-
På kreditfakturan finns transaktioner som jag inte känner igen. Hur ska jag gå till väga?
Kontakta vår kundservice för att reda ut saken. Om kundservicen inte är öppen, kan du ringa till spärrtjänsten för att spärra kortet. Kom ändå ihåg att meddela vår kundservice om saken så fort som möjligt.
Om du känner igen summan, men inköpsstället är främmande, är det bra att gå igenom de kvitton du fått för inköpen. I vissa fall kan affären debitera köpet med ett annat namn än det som butiken heter. På kvittot borde det stå samma namn som på din faktura.
Om saken inte blir klar på basis av kvittot, kontakta den affär du köpte produkten ifrån. Affären kan berätta vilket namn som anges på fakturan. Om du inte får saken utredd med affären, kontakta vår kundservice.
-
Vilken nytta har jag som konsument av kontaktlös betalning?
Det går snabbare att betala små köp, när man bara behöver uppvisa kortet vid betalterminalen.
Den kontaktlösa betalningen medför också ökad säkerhet, det blir till exempel svårare att spionera på PIN-koden, när man inte behöver knappa in den i betalterminalen i samband med varje köp.
Kan jag lyfta 20 euro i butikskassan med hjälp av kontaktlös avläsning?
Kontanuttagen i en butikskassa går till på samma sätt som tidigare: betalkortet matas in i betalterminalen och betaltransaktionen godkänns med PIN-koden. -
Mitt kreditkort debiterades med ett inköp som jag gjort flera månader sedan och nu har min kreditgräns överskridits. Varför informerades jag inte i förväg om det här? Vem ersätter kostnaderna för övertrasseringen av krediten?
En affär har 1 år tid på sig att debitera en korttransaktion. Om kreditkontot inte har täckning vid debiteringstidpunkten och kreditgränsen överskrids, ansvarar kunden för kostnaderna. Följ med dina korttransaktioner mot de kvitton du får från affärerna. På så sätt vet du alltid vilka transaktioner som har debiterats.
-
En person i kassakön såg när jag knappade in min PIN-kod i kortläsaren. Hur ska jag gå till väga?
Man ska alltid skydda PIN-koden när man knappar in den. Om du misstänker att någon har fått reda på kortets PIN-kod, bör du vara speciellt varsam om kortet.
Om du känner dig orolig kan du spärra kortet. För det nya kortet debiteras kostnaden enligt prislistan. -
Hur vet jag att den kontantautomat eller bensinautomat som jag använder är trygg och att det inte finns läsanordningar i den?
Du kan alltid utgå ifrån att en automat i Finland är trygg.
Meddela automatoperatören om du upptäcker något onormalt i automaten. Du hittar operatörens kontaktuppgifter på automaten. -
Kan någon avläsa uppgifterna på mitt kontaktlösa kort och stjäla mina pengar utan att jag märker det?
Korten och de PIN-koder som ansluter sig till dem är alltid personliga, och de ska inte överlåtas åt andra. Om du överlåter kortet åt en annan person, har en affär rätt att beslagta kortet. Den kostnad som beslaget orsakat debiteras kredittagaren/kortinnehavaren.
-
Vågar jag ge mitt kort åt en försäljare eller servitris?
Det är inte rekommendabelt att ge med kortet åt en försäljare eller servitris. Det borde gå att genomföra betaltransaktionen så att kortet inte försvinner ur ditt synfält. Om kortet förs bort ur ditt synfält, kontrollera därefter noggrant de köptransaktioner som syns på de följande fakturorna. Du kan kontrollera transaktionerna i realtid med vår avgiftsfria nättjänst eller genom att ringa vår kundservice.
-
Kan jag överlåta kortet åt någon annan?
Korten och de PIN-koder som ansluter sig till dem är alltid personliga, och de ska inte överlåtas åt andra. Om du överlåter kortet åt en annan person, har en affär rätt att beslagta kortet. Den kostnad som beslaget orsakat debiteras kredittagaren/kortinnehavaren.
-
Hur vet jag om webbplatsen är trygg?
Webbplatser som använder stark autentisering ger den största säkerheten för ditt köp. En sådan tjänst som stöder stark autentisering är exempelvis Mastercard SecureCode.
Om en webbplats inte stöder stark autentisering, försäkra dig om att webbplatsen har ett tillräckligt skydd. Du känner igen en skyddad webbplats på att låset i nedre eller övre kanten av webbläsarfönstret är enhetlig och att webbläsarens adressrad inte är i http-format utan i formatet https://.
-
Jag beställde en produkt/tjänst på nätet, men fick inte produkten/tjänsten. Vem ersätter köpet då jag betalade med kort?
Man ska alltid i första hand begära kompensation av debiteraren, dvs. den affär, där man handlade.
Om affären inte kompenserar transaktionen, kontakta vår kundservice för att få anvisningar om hur man anöker om kompensation. Förhala inte saken, för det kan då bli svårare att få ersättning senare. Om affären inte svarar på din begäran inom några dagar, kontakta vår kundservice.
-
På grund av ett bra erbjudande på internet beställde jag en produkt/tjänst. Enligt erbjudandet var det inte frågan om en löpande beställning. Nu har företaget ändå fortsatt att sända produkten/tjänsten samt debitera kortet. Hur ska jag bli av med beställningen?
När man beställer på internet ska man läsa villkoren noggrant. Det är viktigt att göra detta i synnerhet då, ett erbjudande verkar vara otroligt bra. I vissa fall kan budskapet i reklamen vara annorlunda än det som beskrivs i villkoren.
Genom att godkänna villkoren ger du ditt samtycke till allt som står där, också till en eventuell löpande debitering. Om du vill avsluta beställningen, kontakta först affären. Om beställningen ännu fortsätter, kontakta vår kundservice. -
Jag köpte en produkt på nätet, men på fakturan debiteras köpet av ett annat företag. Summan och inköpsdatumet stämmer. Hur är det möjligt?
Om du känner igen summan, men inköpsstället är obekant, gå igenom de kvitton du fått på köpen. I vissa fall heter nätbutiken något annat än det namn som används för debitering. På kvittot borde det stå samma namn som på din faktura.
Om saken inte blir klar på basis av kvittot, kontakta den affär du köpte produkten ifrån. Affären kan berätta vilket namn som anges på fakturan. Om du inte får saken utredd med affären, kontakta vår kundservice. -
Jag försökte lyfta kontanter från en automat utomlands, men fick inga pengar. Summan är ändå debiterad. Hur ska jag gå till väga?
Om debiteringen inte rättas till inom några veckor, kan du reklamera uttaget. Kontakta vår kundservice för att reda ut saken.
-
Jag försökte lyfta kontanter från en automat utomlands, men mitt kort slukades av automaten. Hur ska jag gå till väga för att få mitt kort tillbaka?
När kortet blir kvar i automaten ska man omedelbart spärra kortet genom att ringa till spärrtjänsten. Bli inte kvar och vänta på att få ditt kort tillbaka. Risken för missbruk har ökat. Det är rekommendabelt att ta flera kort med sig på utlandsresor, ifall något av korten råkar bli i en automat eller försvinner.
-
Jag har meddelat att mitt kort försvunnit, men ändå finns det transaktioner på fakturan som jag inte känner igen. Hur är det möjligt?
Debiteringarna har sannolikt gjorts innan kortet spärrades. Kontakta kundservicen för att reda ut saken. Om du inte känner igen transaktionerna, gör brottsanmälan till polisen. När du ringer till spärrtjänsten, ska du kunna tala om vilka kort som har försvunnit. Spärrtjänsten spärrar inte automatiskt alla dina kort.
-
Jag använder en säkerhetstjänst, som kan spärra mina bortappade kort. Vem ansvarar för köp som är gjorda efter att jag anmält kortet försvunnet till säkerhetstjänsten?
Om ditt kort har försvunnit eller stulits, upphör ditt ansvar då spärrtjänsten har tagit emot begäran om att spärra kortet.
Om du använder en säkerhetstjänst som du beställt av en utomstående instans och det görs köp med ditt kort efter spärranmälan, kontakta säkerhetstjänsten för att reda ut saken.
-
Min plånbok med kort och PIN-kod försvann. Vem ansvarar för eventuellt missbruk?
Ditt ansvar för kortet upphör när du har meddelat om att kortet är försvunnet. Anmälan kan göras till spärrtjänsten eller vår kundservice. Du ansvarar för alla transaktioner före anmälan. PIN-koden får aldrig förvaras så att en utomstående kan förena den med kortet.
-
Jag spärrade kortet genast då jag upptäckte att det försvunnit. Kan någon ha missbrukat kortet?
Kontakta vår kundservice för att kontrollera de transaktioner som eventuellt gjorts med kortet.
-
När ska jag göra brottsanmälan till polisen gällande ett försvunnet eller missbrukat kort?
Man ska alltid utan dröjsmål göra brottsanmälan, när ett försvunnet kort har missbrukats. Anmälan ska göras för att polisen ska kunna undersöka saken.
-
Måste jag anmäla mitt kort försvunnet trots att jag har ett chipkort som ingen kan missbruka?
Ett chipkort är väldigt säkert och det är svårare att missbruka än ett kort som bara har en magnetremsa. Om PIN-koden har förvunnit tillsammans med kortet, kan kortet ändå användas. ett försvunnet kort utan PIN-kod kan också användas kontaktlöst. Meddela omedelbart spärrtjänsten om ditt kort försvinner. Ansvaret för missbruk upphör från och med att anmälan är gjord.
-
Vem bär ansvaret för köp som är gjorda utan PIN-kod, före jag spärrat kortet?
De skyldigheter och ansvar som sammanhänger med kortet är exakt de samma som i övriga betalkort.
-
Jag fick ett samtal/SMS/brev från banken att mina kortuppgifter eventuellt har utsatts för fara. Vad betyder detta i praktiken? I vilket sammanhang har detta skett?
Detta innebär att det har gjorts en debitering med kortet på ett ställe, som misstänks ha blivit utsatt för dataintrång. Dataintrånget har kunnat rikta sig mot vilken som helst aktör i betalningsförmedlingskedjan. I en betalningsförmedlingskedja finns det ett flertal aktörer utöver affären och av den orsaken kan man sällan ange föremålet för dataintrånget.
När kortet spärras som en förebyggande åtgärd, får man eventuellt missbruk av kortet förhindrad. Det är bra att minnas att utfärdaren av kortet har rätt att spärra kortet alltid då det kan bli utsatt för missbruk. Med åtgärden skyddas även kortinnehavarens intresse.
-
Jag har inte fått ett nytt kort, fastän det har skickats åt mig. Hur ska jag gå till väga?
Om kortet inte har kommit, kontakta vår kundservice.
-
Min kreditfaktura skickades till fel adress och kuvertet har öppnats. Kan mina kortuppgifter användas för missbruk?
Nej. En utomstående kan inte göra inköp med uppgifterna på kreditfakturan.
-
Får jag ange mitt kortnummer och kortets giltighetstid per e-post eller telefon?
Man kan ibland be om kortnummer och giltighetstid per telefon t.ex. i samband med bokning av en resa eller hotell. Om du upplever att parten är pålitlig, dvs. du har till exempel själv börjat göra resebokningen, kan du uppge kortnumret och giltighetstiden. Om du inte håller på att göra en bokning och du får ett samtal, i vilket du får ett otroligt bra erbjudande, överlåt inte uppgifterna. Om du är osäker på hur du ska förhålla dig, kontakta vår kundservice.
Man ska inte överlämna några kunduppgifter per e-post. Ge inte heller i något som helst fall kortets PIN-kod åt någon.