Gå direkt till innehåll

13 saker att ta med på resan

Förutom att packa ner tandborste och simdräkt före avfärden är det bra att kolla upp några andra viktiga saker. Vet du till exempel vad du ska göra ifall du blir sjuk eller ditt betalkort blir stulet?

Över hälften av finländarna reser utomlands minst en gång per år, så även i denna stund planerar många sin nästa resa. Trots omsorgsfulla förberedelser råkar man ibland ut för tråkiga överraskningar på resan. Nedan hittar du en checklist med 13 punkter som är bra att ta i hänsyn då du planerar din resa.

 

🗺️ Före resan

 

👉 Europeiskt sjukvårdskort

Som EU-medborgare har du rätt till nödvändig sjukvård förutom i Europeiska Unionens medlemsländer även i Island, Norge, Liechtenstein, Schweiz, Storbritannien och Nordirland. För att bevisa din rätt till vård är det viktigt att ta med det europeiska sjukvårdskortet som beviljas av FPA. Läs mer om kortet och beställ det från FPA:s sidor.

👉 Reseförsäkringsbevis

Ta med ditt reseförsäkringskort eller ladda ner ett bevis på en giltig försäkring på din mobiltelefon. Bekanta dig med reseförsäkringsvillkoren före du reser. Kontakta försäkringsbolaget ifall du insjuknar eller behöver ersättning.

👉 Reseskydds-försäkring med Ecster-kortet

Då du betalar minst hälften av resan med Ecster-kortet får du Reseskydds-försäkring som försäkrar resenären, bagaget och resekassan. Ska du åka på en golfsemester? Med Ecster-kortet har du även en Hole in one-försäkring. Försäkringen täcker kostnaden för champagnebjudning efter en lyckad golfrunda, överallt i världen. 

👉 Meddela ifall du reser utanför Europa

Berätta för vår kundservice på förhand ifall du reser utanför Europa. För att trygga din säkerhet kan du bli ombedd att verifiera de inköp du gör utomlands. När du meddelar om resan på förhand väcker det inga onödiga misstankar då kortet används.

Ecsters kundservice tfn 010 444 2600 (lna/msa)

✈️ Under resan

 

👉 Lägg värdesakerna på rätt plats

På flyget: Lägg inte värdesaker eller saker som intresserar tjuvar, såsom elektronik, i det incheckade bagaget. Håll dem istället så nära dig som möjligt – i handbagaget, handväskan eller fickorna.

På hotellet: Lägg värdesakerna i värdefacket på hotellrummet. Förutom att de är i ett bättre förvar så kan det också vara avgörande med tanke på försäkringsersättningarna. Om du inte lägger värdesakerna i ett låst skåp kan du bli utan eller få ett mindre ersättningsbelopp av försäkringsbolaget.

👉 Förvara betalkorten säkert

Det räcker inte att du gömmer kortet under madrassen eller på ett annat ”säkert ställe”. Betalkort som lämnas i hotellrummet ska låsas i ett värdefack. I annat fall kan förvarandet anses grovt oaktsamt om korten blir stulna. Korten skall heller inte förvaras i en låst bil. Håll betalkorten i fickan eller handväskan.

Om ditt kort ändå försvinner eller blir stulet är det viktigt att du spärrar kortet omedelbart. Om du vet att ditt kort är försvunnet, men inte spärrar det ansvarar du helt eller delvis för de inköp som gjorts med kortet. Spara spärrtjänstens nummer på mobilen. Förvara aldrig PIN-koden kortet på samma ställe.

Spärrtjänsten utomlands är +358 20 333
(reservnummer +358 800 1 2400)

👉 Välj lokal valuta.

Kortbetalning lyckas nödvändigtvis inte överallt. Ta därför med dig även kontanter för betalning i t.ex. små affärer och taxin. När du gör ett köp eller uttag utomlands kan du välja endera lokal valuta eller euro.

Vanligtvis är det förmånligare att välja lokal valuta eftersom Mastercards partikurs tillämpas som växelkurs. Ifall du väljer euro som valuta kan försäljaren använda en valutakurs som är mindre förmånlig för dig och växelkostnaderna kan stiga märkbart.

En riktgivande uppskattning på summan av inköpen kan du kolla med hjälp av valutaräknaren

👉 Kontrollera summan.

Kontrollera summan och valutan på betalterminalen innan du godkänner inköpet. 

 

🤒 Om det sker en olycka

 

👉 Kom ihåg nödnumret.

112 är det allmänna nödnumret överallt i EU. På andra håll i världen varierar nödnumren och i vissa länder finns det separata telefonnummer till alla myndigheter (polisen, brandkåren och ambulansen). Kolla på förhand vilket eller vilka nödnummer som används i destinationen och spara dem i mobilen.  

👉 Spara kvittona.

Spara varje betalkvitto. För att få en ersättning från ditt försäkringsbolag behövs kvitton från alla utgifter förknippade med sjukdomen eller skadan. Vänd dig till ditt försäkringsbolag eller den lokala nödcentralen för att få hjälp med att hitta högkvalitativ vård som din försäkring ersätter.

👉 Erhåll om läkarintyg ifall du blir sjuk.

Ingen vill insjukna under semestern, men ibland händer det ändå. Ifall du blir sjuk innan eller under din semester, kontakta din arbetsgivare omedelbart. Du kan be om att skjuta upp semestern till en annan tidpunkt. Ifall du redan påbörjat din semester kan den eventuellt uppskjutas efter sjävrisksdagarna.

Eftersom din arbetsgivare har rätt att kräva ett läkarintyg, lönar det sig att erhålla om det genast. När du fått tillstånd till att skjuta upp semestern kan du i lugn och ro återhämta dig och njuta av semestern vid ett senare skede.

 

🏡 Tillbaka hemma

 

👉 Kontrollera ditt kontoutdrag.

Betalkortsbedrägeri är ett tråkigt fenomen som sker överallt i världen. Som exempel kan dina kortuppgifter kopieras, det kallas för skimming och är en allmän form av bedrägeri. Ifall du upptäcker en betaltransaktion på ditt kontoutdrag som du inte känner igen, bör du kontakta banken. På kontoutdraget kan finnas ett affärsnamn som inte alltid går att förknippa med köpplatsen, därför lönar det sig att spara kvittona så att du kan jämföra dem med kontoutdraget.

Betalar du hellre med bank- eller kreditkort? Det är alltid säkrare att betala med kreditkort, eftersom inköpen inte debiteras direkt från ditt bankkonto. Ifall du upptäcker en dubbeldebitering eller ett bedrägeri kan du göra en reklamation för att undvika fakturering av felaktiga transaktioner.

👉 Ansök om ersättning ifall flyget är försenat.

Ifall ditt flyg blir minst två timmar försenat kan du enligt EU-lagstiftningen ansöka om ersättning upp till 600 euro av ditt flygbolag. Läs mer om villkoren för ersättningen.

 

Ta ditt Ecster-kort med på resan

Ditt Ecster-kort är ett internationellt Mastercard-kort vilket du kan använda runtom i världen. När du betalar minst hälften av rese- och boendekostnaderna med Ecster-kortet har du en Reseskydds-försäkring utan tilläggskostnader.

LÄS MER OM ECSTER-KORTET

Varför lönar det sig att betala med kreditkort?

Undvik bedrägerier – så handlar du säkert på nätet