Siirry sisältöön

13 asiaa, jotka kannattaa pitää matkalla mielessä

Muista pakata hammasharja ja uimapuku, mutta muutakin tärkeää kannattaa varmistaa ennen lähtöä. Tiedätkö esimerkiksi mitä tehdä, jos sairastut tai maksukorttisi varastetaan?

Yli puolet suomalaisista käy ulkomailla vähintään kerran vuodessa, joten tälläkin hetkellä monessa kodissa suunnitellaan seuraavaa matkaa kotimaan rajojen ulkopuolelle. Hyvistä suunnitelmista huolimatta reissun päällä tulee aina joskus eteen harmillisia yllätyksiä. Kokosimme 13 kohdan tarkistuslistan, joka kannattaa ottaa suunnitelmiin mukaan ja voit matkustaa huolettomammin.

 

🗺️ Ennen matkaa

 

👉 Eurooppalainen sairaanhoitokortti

EU-kansalaisena sinulla on oikeus tarpeelliseen sairaanhoitoon Euroopan Unionin jäsenmaiden lisäksi Islannissa, Norjassa, Liechtensteinissa, Sveitsissä, Iso-Britanniassa ja Pohjois-Irlannissa. Osoittaaksesi, että sinulla on oikeus hoitoon, on tärkeää ottaa mukaan Kelan myöntämä eurooppalainen sairaanhoitokortti. Lue lisää kortista ja tilaa se Kelan sivuilta.

👉 Matkavakuutustodistus

Ota mukaan matkavakuutuskortti tai lataa todistus voimassaolevasta vakuutuksesta puhelimeesi. Matkavakuutuksen tiedoista voit tarkistaa miten sinun tulee toimia sairastuessasi ja miten voi saada korvauksen vakuutuksestasi.

👉 Matkaturva-vakuutus Ecster-kortilla

Kun maksat vähintään puolet matkasta kortillasi, saat Matkaturva-vakuutuksen, joka tarjoaa turvaa niin matkustajille, matkatavaroille kuin matkakassalle. Oletko lähdössä golfmatkalle? Ecster-korttiin kuuluu myös Hole in one -vakuutus, joka kattaa nappiin menneen golfkierroksen samppanjatarjoilun kulut kaikkialla maailmassa. 

👉 Ilmoita matkasta Euroopan ulkopuolelle

Jos matkustat Euroopan ulkopuolelle ja otat Ecster-korttisi mukaan, kerro asiakaspalveluumme siitä etukäteen. Turvallisuutesi varmistamiseksi sinulta saatetaan pyytää vahvistusta ulkomailla tehtävistä ostoksista. Kun ilmoitat matkakohteestasi, siellä tehdyt ostokset eivät turhaan herätä epäilyksiä.

Ecster Asiakaspalvelu p. 010 444 2600 (pvm/mpm)

 

✈️ Matkan aikana

 

👉 Laita arvoesineet oikeaan paikkaan.

Lennolla: Älä laita arvoesineitä ja varkaita kiinnostavaa tavaraa, kuten elektroniikkaa, kirjattavaan matkatavaraan. Pidä ne sen sijaan mahdollisimman lähellä itseäsi - käsimatkatavaroissa, käsilaukussa tai vaatteissa.

Hotellissa: Arvoesineiden laittaminen hotellihuoneen tallelokeroon ei ainoastaan tee varkaudesta vaikeampaa, vaan voi olla ratkaisevaa vakuutuskorvausten kannalta. Jos et laita arvoesineitä lukittuun tilaan, olet vaarassa saada vähemmän korvausta vakuutusyhtiöltä tai jopa jäädä kokonaan ilman korvausta, jos esineet varastetaan.

👉 Säilytä maksukortit turvallisesti.

Ei riitä, että piilotat kortit patjan alle tai muuhun ”varmaan paikkaan”. Hotellihuoneeseen jätetyt maksukortit on lukittava tallelokeroon, jotta sinua ei voida pitää lakikielellä ilmaistuna "törkeän huolimattomana”, jos kortit varastetaan. Sama pätee, jos jätät kortit lukittuun autoon. Pidä maksukortti tiukasti taskussa tai laukussa lähellä vartaloasi.

Jos korttisi kuitenkin katoaa tai varastetaan, on tärkeää, että suljet kortin heti, kun huomaat tapahtuneen. Jos tiedät, että korttisi on kateissa, mutta et sulje korttiasi, joudut maksamaan sillä tehdyt ostokset kokonaan tai osittain omasta taskustasi. Ota selvää mihin numeroon sinun tulee soittaa korttien sulkemiseksi ja pidä numero helposti saatavilla. Älä koskaan säilytä PIN-koodia kortin lähellä.

Ecster-kortin sulkunumero ulkomailla on +358 20 333 (varanumero +358 800 1 2400)

👉 Valitse paikallinen valuutta.

Pidä mukana myös käteistä, niin voit maksaa pikkuliikkeissä tai vaikkapa takseissa, joissa kortti ei aina käy. Kun nostat käteistä pankkiautomaatista, voit usein valita veloitetaanko korttiasi paikallisessa valuutassa vai euroissa. Yleensä paikallisen valuutan valitseminen on sinulle edullisempaa, koska vaihtokurssina käytetään silloin Mastercardin tukkukurssia.

Sama koskee myös muita korttimaksuja, joissa voit valita valuutan. Jos valitset valuutaksi eurot, myyjä voi käyttää valuuttakurssia, joka on sinulle epäedullinen ja vaihtokustannukset voivat nousta huomattavasti.

Katso valuuttalaskurista suuntaa antava arvio ostostesi summasta. 

👉 Tarkista summa.

Tarkista ostoksen summa ja valuutta maksupäätteestä, ennen kuin hyväksyt oston. 

 

🤒 Jos onnettomuus tapahtuu

 

👉 Muista hätänumero.

112 on yleinen hätänumero kaikkialla EU:ssa. Muualla maailmassa hätänumerot vaihtelevat ja joissakin maissa yleisen hätänumeron sijaan poliisille, palokunnalle ja ambulanssille on jokaiselle eri puhelinnumerot (esimerkiksi Komoreilla palokunnan tavoitat numerosta 772 03 73). Ota siis etukäteen selvää, mikä tai mitkä hätänumerot ovat käytössä perillä kohteessa ja tallenna ne puhelimeesi.  

👉 Tallenna kuitit.

Vaikka kuitit ja korvaukset eivät olekaan ensimmäisenä mielessä, jos joudut turvautumaan lääkärin apuun ulkomailla, laita jokainen maksukuitti silti talteen. Jotta saat korvauksen vakuutusyhtiöltäsi, tarvitaan kuitit kaikista sairauteen tai loukkaantumiseen liittyvistä kuluista. Vakuutusyhtiösi tai paikallinen hätäkeskus voi ohjata sinut hyväksyttyyn, laadukkaaseen hoitoon.

👉 Hanki lääkärintodistus, jos sairastut.

Kukaan ei halua sairastaa lomalla, mutta joskus niin kuitenkin käy. Jos sairastut ennen lomasi alkua, ole heti yhteydessä työnantajaasi ja pyydä loman siirtoa toiseen ajankohtaan. Jos sairaus iskee, kun olet jo lomalla, ota silloinkin heti yhteyttä työnantajaasi. Loman siirto onnistuu mahdollisten omavastuupäivien jälkeen. Työnantaja voi vaatia lääkärintodistuksen, joten se kannattaa hankkia jo ensimmäisenä sairauspäivänä. Kun olet sopinut työnantajan kanssa loman siirrosta, voit sairastaa kaikessa rauhassa ja säästää lomapäiviä siihen, kun olet taas terve ja voit nauttia lomastasi kunnolla. 

 

🏡 Takaisin kotiin

 

👉 Tarkista tiliotteesi.

Maksukorttipetokset ovat ikävä ilmiö, jota tapahtuu kaikkialla maailmassa. Esimerkkinä petoksista on ns. skimming, jossa korttisi tiedot kopioidaan huijarin kortille. Ota yhteyttä pankkiisi, jos näet tiliotteella maksutapahtuman, jota et tunnista. Tiliotteella näkyvää liikkeen nimeä ei aina ole helppo yhdistää ostopaikkaan, joten maksaessasi matkan aikana kuitit kannattaa pitää tallessa tai summat kirjoittaa muistiin, jotta voit verrata niitä tiliotteeseen.

Maksatko matkalla mieluummin luottokortilla kuin suoraan pankkitililtä? Rahasi ovat luottokortilla paremmassa tallessa, sillä ostoksia ei veloiteta suoraan tililtäsi. Jos huomaat tuplaveloituksen tai petostapahtuman, voit tehdä siitä reklamaation ja välttyä virheellisiltä veloituksilta.

👉 Hae korvausta, jos lento on viivästynyt.

EU-säädösten mukaan sinulla voi olla oikeus jopa 600 euron korvaukseen lentoyhtiöltäsi, jos lentosi on vähintään kaksi tuntia myöhässä. Lue lisää korvauksen edellytyksistä. 

 

Ota Ecster-kortti mukaasi matkalle

Ecster-kortti on kansainvälinen Mastercard-kortti, jolla ostat ja nostat 34 miljoonassa paikassa ympäri maailman. Korttiin kuuluu Matkaturva-vakuutus, joka on voimassa kun olet maksanut vähintään puolet matkasta kortillasi. 

Lue lisää Ecster-kortista

Miksi luottokortilla maksaminen kannattaa?

Lähde unelmamatkalle – näillä vinkeillä syntyy täydellinen loma!

Vältä nettihuijaukset – näin ostat turvallisesti verkossa