Siirry sisältöön

Ehkäise murtovarkaudet – näitä vinkkejä varas ei haluaisi sinun tietävän

Kun sinä lomailet, murtovaras ahkeroi työssä. Lue 8 vinkkiä, joilla vaikeutat varkaan työtä ja teet kodistasi mahdollisimman vähän houkuttelevan murtokohteen myös lomamatkan aikana.

Murtovarkaat työskentelevät mieluiten ilman ylimääräistä häiriötä. Siksi on syytä huolehtia hyvästä murtosuojauksesta ja tehdä asuntomurto mahdollisimman vaikeaksi. Mieti myös, miltä kotisi vaikuttaa tunkeilijan näkövinkkelistä: vaikuttaako kukaan olevan kotona, voiko varas toimia rauhassa ja millainen on kiinnijäämisriski.

1. Pyydä naapuriapua

Tarkka naapuri auttaa pitämään varkaat loitolla ja naapureiden avulla koti pysyy asutun näköisenä pidempienkin poissaolojen aikana. Kysy, voisiko joku naapureistasi tyhjentää postilaatikon, leikata nurmikon tai tehdä lumityöt, kastella kukat ja pysäköidä autonsa sinun pihaasi, kun olet poissa.

2. Jätä asumisen merkkejä näkyviin

Matkan jälkeen on mukava palata siistiin kotiin, mutta jätä silti elämisen jälkiä esille: muutama astia tiskipöydälle, pyykkiä ulos kuivumaan tai lasten leluja keskelle lattiaa. Anna kodin näyttää siltä kuin te asukkaat palaisitte takaisin hetkenä minä hyvänsä.

3. Ajasta valaistus päälle ja pois

Päivän mittaan sisällä syttyvä ja sammuva valaistus antaa vaikutelman, että joku on kotona. Aina aidommalta näyttää, kun vaihtelet ajastuksen kellonaikoja päivittäin. Ammattimainen murtovaras ei välttämättä anna ajastetun valaistuksen hämätä, mutta ei ehkä silti halua ottaa riskiä kiinnijäämisestä.

4. Tarkista kodin suojauksen heikot kohdat

Murtosuojattu etuovi tai ikkuna on hyvä lisä kodin suojaukseen, mutta ikävä kyllä varas valitsee usein eri tien tunkeutuakseen taloon. Esimerkiksi kellarin ikkuna tai näkösuojassa oleva terassin ovi ovat varkaiden suosimia murtoreittejä. Huolehdi, ettei murtovaras pääse työskentelemään rauhassa ja hanki murtosuojaus mahdollisimman moniin oviin ja ikkunoihin.

5. Älä helpota varkaan työtä

Haluatko nopeuttaa ja helpottaa murtautujan työtä? Jätä silloin tikkaat nojaamaan talon seinustalle, työkaluja esille ja kotiavain kynnysmaton alle. Jos taas haluat tehdä murtovarkaudesta vaikeampaa, vie tikkaat ja työkalut varastoon ja vara-avain naapuriin tai hanki koodilla toimiva älylukko, johon avainta ei tarvita.

6. Vie arvotavarat turvalliseen talteen

Murtovarkaat osaavat löytää arvokkaiden tavaroiden tavallisimmat kätköpaikat kotoa. Jos omistat arvotavaraa, tai tunnearvoltaan mittaamattoman arvokkaita esineitä, joita et halua koskaan menettää, anna ne poissaolosi ajaksi luotettavan henkilön haltuun, lukitse kassakaappiin tai vie pankin tallelokeroon.

7. Hanki kodin hälytysjärjestelmä

Murtovaras ei kaipaa ylimääräistä huomiota. Hälytysjärjestelmällä varustettu asunto ei siksi kuulu varkaiden suosikkikohteiden joukkoon. Moneen kotihälytysjärjestelmään voi liittää tärinäilmaisimia, jotka tunnistavat jo murron yrityksen ja aiheuttavat hälytyksen esimerkiksi kun ovea hakataan voimakkaasti. Valvotuissa hälytysjärjestelmissä murtohälytys yhdistyy suoraan hälytyskeskukseen, joka voi lähettää vartijan tai hälyttää poliisin paikalle.

8. Harkitse, mitä kerrot somessa

Lomatunnelmia ja matkakuvia on mukava jakaa sosiaalisessa mediassa. Samalla kuitenkin saatat paljastaa murtovarkaille, että kotisi on tyhjillään. Tarkista sometilisi yksityisyysasetukset, ennen kuin julkaiset mitään, ja varmista, että jaat tarinasi vain läheisimmille tuttavillesi, joilta tieto ei leviä eteenpäin.

 

Pidä Ecster-kortti mukana matkalla

Ecster-kortti on luotettava ja turvallinen kumppani niin kotimaassa kuin ulkomaan matkoillakin. Sillä voit maksaa ja nostaa käteistä ympäri maailmaa. Kortissa on mukana myös matkavakuutus, jos olet maksanut matkasi Ecster-kortilla. 

Lue lisää Ecster-kortista

Sähkölasku kuriin! 10 fiksua vinkkiä säästämiseen

Etätyö haltuun! Vinkkejä työskentelyyn kotitoimistossa

5 myyttiä aurinkosähköstä Suomessa