Gå direkt till innehåll

Undvik bedrägerier – så handlar du säkert på nätet

Att handla på nätet är enkelt, snabbt och tryggt om du bara handlar från säkra webbsidor och kontrollerar mottagarens identitet innan du uppger dina betalkortsuppgifter. Läs hur du undviker typiska bedrägeriförsök och ser till att bedragare inte kommer över dina betalkortsuppgifter.

id-skydd-hero-tablet.jpg

Under de senaste åren har näthandel ökat enormt i popularitet, och den trenden ser ut att fortsätta. Inom näthandeln cirkulerar allt större summor pengar, vilket tyvärr också lockar till sig människor med oärliga avsikter. Du kan undvika de värsta fallgroparna bara du är tillräckligt uppmärksam när du shoppar.

Handla bara från de nätbutiker du känner till eller som allmänt är seriösa och pålitliga. Kontrollera också alltid att nätbutiken använder en krypterad förbindelse som skyddar kommunikationen mellan butiken och din dator. En krypterad SSL-förbindelse känner du igen av att webbadressen inleds med https://.

 

Ett erbjudande som låter för bra för att vara sant

 

Den bästa tumregeln för en smart shoppare: om någon kommer med ett erbjudande som låter för bra för att vara sant är det antagligen en bluff. Du får knappast någonsin dyra märkesprodukter för några tiolappar, inte ens på nätet.

Hur vet jag att jag handlar från en pålitlig försäljare?

  • Kontrollera försäljarens webbadress. Sökmotorer kan leda dig till falska webbplatser som kan se äkta ut. Webbadressen kan dock indikera huruvida webbplatsen är seriös: om webbadressen inte på något sätt hänvisar till tillverkaren eller den officiella återförsäljaren, kommer försäljaren inte att leverera äkta produkter.
  • Var också uppmärksam på språket: klumpigt formulerade meningar eller konstiga ord kan tyda på att webbplatsen är falsk.


Se upp för fällor

 

Var också försiktig när det gäller så kallade ”beställningsfällor”, vilket innebär att du utan att veta det ingår ett avtal om en fortlöpande beställning av en vara eller en tjänst. Du kan luras i en fälla med ett bra erbjudande: du kan få en uppfattning om att det gäller en engångsbeställning eller en provperiod som inte är bindande för sig, men försäljaren fortsätter att sända produkter till dig och debiterar ditt kort också efter provperioden. Typiska produkter som försäljarna använder för att locka kunder med är bantningspiller, föryngrande krämer, kosttillskott och vitaminer.

Det kan vara svårt att avsluta en beställning. Det bästa sättet att undvika beställningsfällor är att du är proaktiv och medveten om riskerna.

  • Läs beställnings- och leveransvillkoren omsorgsfullt innan du beställer, speciellt när erbjudandet låter otroligt bra.
  • Det erbjudande du ser i reklamen kan skilja sig från vad som anges i villkoren för själva beställningen. Om du kryssar för beställningsvillkoren, ger du ditt samtycke till allt som står i villkoren, också till en eventuell fortlöpande debitering.
  • Beställ inte om du upplever villkoren som otydliga eller om villkoren inte innehåller information om till exempel utgifter och kostnader eller hur och var du kan avbryta beställningen och vilka kostnader avbokningen eventuellt medför.

Om skadan redan är skedd och du vill avbryta beställningen, ska du i första hand kontakta försäljaren. När det gäller beställningsbedrägerier kan det vara svårt att nå försäljaren, och det kan dra ut på tiden innan beställningen avslutas.

  • Om du inte hittar försäljarens kontaktinformation, kontrollera om du fått en beställningsbekräftelse i din e-post. Svara på meddelandet och berätta att du vill avsluta beställningen.
  • Om beställningen trots detta fortsätter, kan du avbryta beställningen genom att förnya ditt betalkort som är kopplat till beställningen.

 

Väntar du på ett paket – se upp för postavgiftsbedrägerier

 

Har du beställt en vara från en nätbutik och nu väntar du ivrigt på att få ditt paket? Du får ett SMS: ”Ditt paket kommer att levereras efter att du betalat ytterligare några euro i postavgift. Du kan betala avgiften genom att klicka på denna länk.”

Se upp! Det kan vara en bedragare som försöker komma över dina kortuppgifter och debitera ditt konto för händelser som inte har något att göra med postavgiften.

Kontrollera åtminstone det här innan du betalar:

Är försändelsen på riktigt ofrankerad eller ofullständigt frankerad? Vanligtvis tar nätbutikerna ut postavgiften i samband med beställningen. Detta kan du kontrollera i beställningsbekräftelsen eller så kontaktar du försäljaren direkt.

  • Vilken webbplats leder länken till? Finns där ännu information om postavgiften eller handlar det om ett annat erbjudande?
  • Läs all information noggrant! Om det gäller någon annan tjänst än en befogad postavgift, ska du inte uppge ditt kortnummer.
  • Googla efter erfarenheter och företagets namn. Om falska webbsidor finns det vanligtvis en massa feedback och varningar.

 

Får jag lämna ut mitt kortnummer via e-post eller telefon?

 

Ibland kan du bli tillfrågad om ditt kortnummer och kortets giltighetstid per telefon, till exempel i samband med att du bokar en resa eller ett hotellrum. Om du upplever att den som frågar är pålitlig, det vill säga att du blir tillfrågad om dina uppgifter till exempel då du själv börjat göra din resebokning, kan du ange ditt kortnummer och kortets giltighetstid per telefon. Om du däremot inte håller på att boka en resa och du får ett samtal om ett otroligt bra erbjudande, lämna inte ut dina uppgifter. Om du är osäker, kontakta din kundservice.

Du ska inte lämna över några kortuppgifter per e-post. Kortets pinkod ska du inte heller någonsin ge till någon.

 

Blev du lurad på nätet?

 

Gick du i en fälla? Om du lämnat ut dina kortuppgifter är det viktigt att du handlar snabbt. Spärra kortet omedelbart genom att ringa spärrtjänsten på numret +358 20 333. Tjänsten har öppet 24/7. Kontrollera nästa faktura särskilt noggrant och kontakta vid behov din kundservice. 

Handlingsinstruktion vid missbruk av ditt Ecster-kort

 

Ecster-kortet är ett tryggt betalmedel

Ett Ecster-kort är ett Mastercard-kort som du tryggt kan använda för att betala dina inköp runt om i världen och även på nätet. Du får betaltid och säkerhet för dina inköp och en buffert för oförutsedda utgifter.

Läs mer om Ecster-kortet

Varför lönar det sig att betala med kreditkort?

Så enkelt gör du en budget

13 saker att ta med på resan