Gå direkt till innehåll

Så enkelt gör du en budget

Visst kan du spara pengar på att välja bort precis allt som är kul – men nyckeln till en budget som faktiskt håller är att lägga ribban lagom högt.

Genom att spara in på onödiga utgifter får du mer över för sådant du verkligen behöver och vill ha. Här får du sex enkla tips som hjälper dig att hitta ekonomisk balans.

Budget_1004.jpg

1. Räkna ut din totala månadsinkomst

Det första du måste veta är exakt hur mycket pengar du tjänar varje månad, så att du vet hur mycket du har att utgå ifrån. Är ni fler i hushållet och har delad ekonomi så slår ni ihop inkomsterna.

2. Få koll på dina utgifter

Ta reda på vilka räkningar du har varje månad och sortera in dem i fack som ”bilen”, ”kläder” och ”äta ute”. Många nätbanker låter dig också sortera utgifterna digitalt efter kategori. Det här är ett bra sätt att få upp ögonen för om du lägger mer pengar än du tror på något.

3. Prioritera det du behöver

Nu är det dags att välja och välja bort. Räkna bort nödvändiga utgifter som hyra och el och se vad det är för andra saker du lägger pengar på. En takeway-kaffe om dagen blir lätt en tusenlapp per månad och kanske är det en vardagslyx du vill prioritera. Poängen är inte att ta bort allt som är kul, utan att du ska veta vad saker kostar, välja och välja bort det du tycker är viktigt.

pengar_vingar2.png

 

4. Planera för framtiden

Vill du bygga altan hemma? Eller drömmer du om att åka iväg på en resa? Med en tydlig bild framför dig är det lättare att välja bort något i dag för att komma närmare målet i morgon. Gör lite research om vad det du vill ha kostar och sätt summan som mål med ditt sparande.

5. Ge dig själv en månadspeng

Ja, du kan faktiskt behöva unna dig lite ibland också. En lyxig söndagsbrunch, spontanmiddag med vännerna, den där otroliga jackan du gick förbipå stan häromdagen – ibland är de mest oförutsedda köpen också de bästa. Välj en summa att röra dig fritt med varje månad, håll dig till den och unna dig med gott samvete!

6. Granska din budget i slutet av månaden

Det sista steget är att gå tillbaka och göra en avstämning. Här gäller det att vara ärlig mot dig själv och utvärdera hur det gick att hålla dig till planen. Kanske behöver du tänka om ett varv och lägga om din budget? Det kan alltid dyka upp nya utmaningar eller möjligheter som gör att du behöver sy om din budget. Det viktiga är att komma ihåg att du gör det för din egen skull.

Lycka till!

Följ dina kontotransaktioner

Var har du använt ditt kort? Hur mycket kostade inköpen?

Via nättjänsten och mobilappen har du koll på var och när du har handlat, saldot för ditt kreditkonto och hur din nästa faktura ser ut.

Läs mer om tjänsten

Varför lönar det sig att betala med kreditkort?

Undvik bedrägerier – så handlar du säkert på nätet