Siirry sisältöön

Näin helposti teet budjetin

Säästää voit vaikka luopumalla kaikesta kivasta. Toimiva budjetti ei kuitenkaan vaadi tätä, vaan sen salaisuus on riman asettaminen sopivalle korkeudelle.

Säästämällä tarpeettomissa kuluissa sinulla on enemmän rahaa sellaiseen, jota oikeasti tarvitset ja haluat. Seuraavassa on kuusi helppoa vinkkiä talouden tasapainon löytämiseen.

Budget_1004.jpg

1. Laske yhteen kaikki kuukausitulosi

Lähtökohtana on, että tiedät tarkalleen, kuinka paljon ansaitset kuukausittain. Jos sinulla on yhteinen talous toisen henkilön kanssa, laskekaa tulot yhteen.

2. Selvitä kulut

Selvitä, mitä laskuja sinulla on maksettavana joka kuukausi ja jaa ne ryhmiin, kuten auto, vaatteet ja ulkona syöminen. Myös monissa verkkopankeissa kulut voi jaotella sähköisesti ryhmittäin. Tämän avulla näet mihin rahasi kuluvat; ehkä johonkin menee enemmän kuin luulit.

3. Priorisoi tarpeet

Nyt on aika tehdä valintoja. Laske ensin välttämättömät kulut, kuten vuokra ja sähkö, ja sen jälkeen, mihin muuhun rahaa kuluu. Päivittäin haetusta noutokahvista tulee helposti kuukaudessa iso summa, mutta se voi olla arjen luksusta, jonka haluat säilyttää. Tarkoituksena ei ole jättää pois kaikkea mukavaa, vaan selvittää, mitä mikäkin maksaa ja tehdä valintoja sen mukaan, mitä pidät tärkeänä.

 

pengar_vingar2.png

 

4. Tee suunnitelmia tulevaisuutta varten

Haluatko rakentaa terassin? Haaveiletko lomamatkasta? Tutki, mitä suunnitelmasi toteuttaminen maksaa ja aseta summa säästötavoitteeksesi. Kun tiedät mihin rahasi kuluvat, sinun on helpompi arvioida mitä voit jättää pois, jotta saavutat tavoitteesi.

5. Määritä itsellesi kuukausiraha

Kyllä, voit todellakin myös välillä hemmotella itseäsi. Ylellinen sunnuntaibrunssi, spontaani illallinen ystävien kanssa, ihana takki, jonka näit näyteikkunassa yhtenä päivänä – joskus suunnittelemattomat ostokset ovat ihan parhaita. Valitse summa, jonka voit käyttää vapaasti joka kuukausi, pysy siinä ja nauti hyvällä omallatunnolla!

6. Tarkista budjetti kuun lopussa

Katso joka kuun lopussa missä mennään ja tee yhteenveto. Ole rehellinen itsellesi kun arvioit, miten suunnitelman noudattaminen onnistui. Ehkä siihen pitää tehdä muutoksia; aina voi tulla uusia haasteita tai mahdollisuuksia ja silloin budjettia on muutettava. Tärkeintä on muistaa, että teet sen itseäsi varten.

Onnea matkaan!