Siirry sisältöön

Näin helposti teet budjetin

Onko säästäminen sitä, että luovutaan kaikesta kivasta? Toimiva budjetti ei vaadi äärimmäisiä toimenpiteitä, vaan salaisuus on riman asettaminen sopivalle korkeudelle.

Säästämällä tarpeettomissa kuluissa sinulla on enemmän rahaa siihen, jota oikeasti tarvitset ja haluat. Kokosimme seitsemän vinkkiä talouden tasapainon löytämiseen.

 

Budget_1004.jpg

 

1. Laske yhteen kaikki kuukausitulosi

Lähtökohtana on, että tiedät tarkalleen, kuinka paljon ansaitset kuukausittain. Jos sinulla on yhteinen talous toisen henkilön kanssa, laskekaa tulot yhteen.

2. Selvitä kulut

Selvitä, mitä menoja sinulla on joka kuukausi ja jaa ne ryhmiin, kuten auto, ruokakauppaostokset, vaatteet ja ulkona syöminen. Myös monissa verkkopankeissa kulut voi jaotella sähköisesti ryhmittäin. Tämän avulla näet mihin rahasi kuluvat: ehkä johonkin menee enemmän kuin luulitkaan.

Muista huomioida myös harvemmin maksettavat kulut, kuten silmälasihankinnat, lääkärintarkastukset, jouluostokset ja kerran vuodessa maksettavat vakuutusmaksut. Yhtä tärkeää on huomioida pienet heräteostokset, joihin voi kulua yllättävän paljon rahaa lähes huomaamatta.

3. Tee suunnitelmia tulevaisuutta varten

Haluatko rakentaa terassin? Haaveiletko lomamatkasta? Tutki, mitä suunnitelmasi toteuttaminen maksaa ja aseta summa säästötavoitteeksesi. Kun tiedät mihin rahasi kuluvat, sinun on helpompi arvioida mitä voit jättää pois, jotta saavutat tavoitteesi.

4. Priorisoi tarpeet

Nyt on aika tehdä valintoja. Huomioi ensin välttämättömät kulut, kuten vuokra ja sähkö, ja laita muut kulut tärkeysjärjestykseen. Päivittäin haetusta noutokahvista tulee helposti kuukaudessa iso summa, mutta se voi olla arjen luksusta, jonka haluat säilyttää. Tarkoituksena ei ole jättää pois kaikkea mukavaa, vaan selvittää, mitä mikäkin maksaa ja tehdä valintoja sen mukaan, mitä pidät tärkeänä.

 

pengar_vingar2.png

 

5. Määritä menoihin tavoitesumma

Tee arvio, kuinka paljon voit kuluttaa eri asioihin kuukaudessa. Jaa harvemmin maksettavat kulut, kuten vakuutusmaksut, joka kuukaudelle, niin varmistat, että sinulla varaa niihin laskun tullen.

6. Määritä itsellesi kuukausiraha

Kyllä, itsensä hemmottelu on toisinaan enemmän kuin paikallaan. Ylellinen sunnuntaibrunssi, spontaani illallinen ystävien kanssa, ihana vaate, jonka näit näyteikkunassa – joskus suunnittelemattomat ostokset ovat ihan parhaita. Valitse summa, jonka voit käyttää vapaasti joka kuukausi, pysy siinä ja nauti hyvällä omallatunnolla!

7. Tarkista budjetti kuun lopussa

Katso joka kuun lopussa missä mennään ja tee yhteenveto. Ole rehellinen itsellesi, kun arvioit, miten suunnitelman noudattaminen onnistui. Budjetti voi kaivata muutoksia ja pientä hienosäätöä yllättävien kulujen vuoksi tai jos jokin menoerä viekin ennakoitua vähemmän rahaa. Tärkeintä on muistaa, että teet budjetin itseäsi ja omia säästötavoitteitasi varten.

Onnea matkaan!

 

Oman talouden hallintaa helposti

Pysy ajan tasalla ostoksista ja tilin saldosta Ecster-sovelluksella. Lataa sovellus puhelimeesi ja voit seurata Ecster-kortin tapahtumia missä kuljetkin.

Näin Ecster-sovellus toimii

Näin rahoitat keittiöremontin – 5 hyvää syytä valita Ecster

Vältä nettihuijaukset – näin ostat turvallisesti verkossa

Näin säästät sähköä ruoanlaitossa – 6 vinkkiä kotikeittiöön