Siirry sisältöön

Lähde unelmamatkalle – näillä vinkeillä syntyy täydellinen loma!

Unelmien lomamatka on jokaiselle erilainen. Lue, mitä sinun kannattaa huomioida, että saat lomastasi kaiken irti.

- Suomalaisten suosikkikohteet ovat pysyneet jo pitkään samoina. Talvella matkustetaan Kanarialle, Thaimaahan ja Egyptiin, kesällä Kreikkaan ja Välimeren saarikohteisiin. Koulujen syysloman aikaan suosituimmat kohteet ovat Kreikka, Kypros ja Kanariansaaret, mutta myös eksoottiset lomakohteet kuten Malediivit ja Mauritius houkuttelevat suomalaisia unelmarannoillaan, kertoo matkanjärjestäjä TUIn viestintäpäällikkö Laura Aaltonen.

Vaikka matkan suunta olisi sama, paras loma syntyy, kun sen koostaa omaan makuun sopivista aineksista. Laura Aaltonen antaa vinkit, miten voit jo matkaa suunnitellessasi varmistaa, että saat loman parhaat puolet esiin.

 

Valitse hotelli tarpeidesi mukaan

 

- Mieti, mitä haluat hotelliltasi. Onko tärkein tavoitteesi levätä ja rentoutua, viettää vaikka kunnon löhöloma ja pysytellä hotellissa ja sen lähiympäristössä. Silloin hotellin tarjoamat palvelut, kuten uima-altaat ja ravintolat voivat olla sinulle erityisen tärkeä valintakriteeri. Vai haluatko keskeisen sijainnin kaupungin tai kylän ytimessä, josta on helppo lähteä kaupungin vilinään tai esimerkiksi nähtävyyksien tai muiden aktiviteettien pariin, Laura Aaltonen kehottaa pohtimaan ennen hotellivalintaa.

Hyvä ruoka on yksi loman kohokohtia. Helppoutta arvostava lomailija nauttii osan tai vaikka kaikki päivän aterioista hotellilla, kun taas kokeilunhaluinen kulinaristi hakee mielellään joka kerta uusia ravintoloita ja erilaisia makuelämyksiä.

- Tässäkin omat mieltymykset ratkaisevat. Riittääkö sinulle pelkkä aamiainen hotellilla, valitsetko mieluummin puolihoidon, jossa aamiaisen lisäksi voi nauttia yhden aterian hotelliravintolassa vai onko sinulle sopivin vaihtoehto all-inclusive, jossa ruoat ja juomat kuuluvat matkapaketin hintaan.

Rauhallisuutta ja hiljaisuutta kaipaava valitsee erilaisen hotellin kuin aktiviteetteja etsivä lapsiperhe. TUIn kohteissa valinnanvaraa riittää.

- Joka kohteessa on isoja perheresortteja ja aikuisille tarkoitettuja hotelleja, joiden joukossa on myös pienempiä boutique-hotelleja, Laura Aaltonen kertoo.

 

Tutustu paikalliseen elämään

 

Vaikka rentoutuminen olisi matkasi päätavoite, retkillä voit saada lomasta vielä enemmän irti.

- Lomaan saa lisämaustetta, kun käy tutustumassa ympäristöön, vaikkapa kaupunkikierroksella. Monessa kohteessa on helppo yhdistää rantalomailu kaupunkielämään ja kulttuuriin. Esimerkiksi Kreikassa pääsee usein tutustumaan historiallisiin nähtävyyksiin rantakohteiden välittömässä läheisyydessä.

- Veneretket ovat lomailijoiden ykkösretkivaihtoehto. Etenkin saarikohteissa ne ovat hyvin suosittuja, Laura Aaltonen kertoo.

Lähiseudun yrittäjiin ja heidän tuotteisiinsa tutustuminen avaa oikotien paikalliseen kulttuuriin.

- Retki viinitilalle tai paikallisten ruoantuottajien luokse on mukava tapa tutustua alueen ruokakulttuuriin ja kerätä uusia kulinaristisia elämyksiä. Joissain kohteissa voit osallistua jopa kokkikurssille ja luoda makuelämyksiä ihan itse.

 

TUI-loma-content-Aegean-blue-rodos_600x314.png

 

Helppo loma lapsiperheelle

 

Lapsiperheen mukava lomatunnelma syntyy vaivattomista valinnoista. Arjen rutiinit voivat lomamatkalla loistaa poissaolollaan, mutta ruokailusta ei lomallakaan voi tinkiä.

- Lapsiperheille all-inclusive on todella kätevä vaihtoehto, kun ei tarvitse miettiä, mihin mennä lounaalle ja illalliselle. Hotellin ravintoloista saa koko perheen makuun maistuvaa ruokaa ja jopa jäätelöä pitkin päivää. Mikä tärkeintä, koko perhe saa lomailla rauhassa, kun kaikille kelpaavaa ruokapaikkaa ei tarvitse lähteä etsimään, Laura Aaltonen vinkkaa.

Uiminen on monille lapsille loman ehdoton ykkösasia ja altaalla voisi viettää vaikka koko päivän. Kun vanhemmat haluavat rentoutua oman terassin rauhassa ja lapset viihtyvät vesileikeissä, on uima-altaan äärellä sijaitseva hotellihuone loistava ratkaisu.

- Nykyään rakennetaan paljon niin sanottuja swim-up-huoneita, joiden välittömässä yhteydessä on pääsy uima-altaalle tai jopa ihan oma allas. Etenkin kouluikäisten kanssa swim-up-huoneet ovat hyvä vaihtoehto, kun aikuiset voivat valvoa lasten uimista omalta terassilta.

- Supersuosittuja ovat myös lasten uimakoulut, joita järjestetään hotelleilla kesäkohteissa ammattitaitoisten uimaopettajien vetäminä, Laura Aaltonen kertoo.

Isojen perhehotellien palveluihin kuuluvat myös lastenkerhot, jotka tarjoavat pienille lomailijoille paljon mukavaa tekemistä ja vanhemmille hetken omaa aikaa.

 

TUI-loma-content-Elafonissi_600x314.png

 

Aikuisten matkalle

 

Yhä useampi nauttii matkailusta yksin. Omalla lomalla voi rentoutua haluamallaan tavalla, ilman että omista toiveista tarvitsee tinkiä.

- Monissa hotelleissa yksin matkailevat on huomioitu ja yhden hengen huoneita on tarjolla. Kannattaa ottaa matkapaketti, jossa hotellihuoneesta ei veloiteta niin sanottua ”tyhjän sängyn lisää”, vaan huoneen saa ilman lisäkustannuksia, Laura Aaltonen neuvoo.

Aikuisten lomalla yksin, pariskuntana tai ystävien kesken hotelliksi voi valita kohteen, jossa ikäraja on 16 vuotta tai enemmän. Kahdenkeskistä aikaa ja omaa rauhaa kaipaavalle paras valinta voi olla tunnelmallinen boutique-hotelli.

 

Aktiivilomaa liikkujalle

 

Aktiivilomalla kroppa liikkuu ja mieli lepää. Liikunnallisen lomailijan kannattaa valita hotelli, jonka palveluihin kuuluu ohjattua harjoittelua tai mahdollisuus harrastaa omia suosikkilajeja.

- Lomallakin voi tehdä omia lempijuttuja. Suosituimpia urheilulajeja ovat golf, padel, sukellus ja jooga, joita voi harrastaa monissa kohteissa. Patikointia voi harrastaa ohjatusti tai kulkea omia reittejä. Lisäksi monissa hotelleissa on järjestettyä ohjelmaa, kuten jumppaa.

- Aktiivilomiin on omia hotellikonsepteja, joissa on ruokailua myöten panostettu liikunnalliseen elämäntapaan ja hyvinvointiin esimerkiksi tarjoamalla terveellisiä aamiaisvaihtoehtoja, Laura Aaltonen kertoo.

 

Unelmalomalle

 

- Matkan varaaminen luotettavalta suomalaiselta matkanjärjestäjältä on turvallista. Meitä sitoo pakettimatkalaki, joka turvaa asiakasta monin tavoin, vaikka matka syystä tai toisesta jouduttaisiin peruuttamaan. Matkanjärjestäjä myös auttaa matkan aikana, jos jotain sattuu, Laura Aaltonen painottaa.

- Unelmien loma on jokaiselle vähän erilainen. Tärkeintä on, että jokaiselle löytyy jotakin ja ettei omista tarpeistaan ja toiveistaan tarvitse tinkiä, Laura Aaltonen sanoo.

 

Etsi oma unelmalomasi:

www.tui.fi

Lomaunelmia, maksuaikaa ja turvallista matkaa

Maksa lomamatkasi Ecster-kortilla ja saat mukaan Matkaturva-vakuutuksen. TUI-matkaan saat Ecster-kortilla myös mukavasti maksuaikaa.

Lue lisää TUI-lomista

Tila-auto, peräkärry, kakkosauto, sähköauto – vuokraa ajoneuvo tarpeen mukaan

13 asiaa, jotka kannattaa pitää matkalla mielessä