Siirry sisältöön

5 myyttiä aurinkosähköstä Suomessa

Onko Suomessa liian pimeää aurinkosähkölle ja kannattaako aurinkopaneeleihin investoida? Virheelliset käsitykset aurinkoenergiasta Suomessa on aika kumota.

1. "Ei ole tarpeeksi aurinkoista"

Tiesitkö, että vielä Vaasan korkeudella on yhtä paljon potentiaalia ottaa energiaa auringosta kuin Pohjois-Saksassa? Toisin sanoen käsitys, että Suomessa olisi liian pimeää aurinkosähkön hyödyntämiseen, ei pidä paikkansa.

Vaikka talvipäivänä auringonpaistetta saadaankin vain muutama tunti, kesällä valoisia tunteja riittää reilusti. Kesän aurinkotuntien ylijäämäenergia voidaan myydä sähköyhtiölle, jolloin sähkölasku pienenee mukavasti.

Kannattaa myös huomioida, että lämpö alentaa aurinkokennojen hyötysuhdetta: mitä viileämpi sää, sitä paremmin paneelit tuottavat sähköä. Aurinkoisena, kylmänä kevätpäivänä voi siksi saada talteen enemmän aurinkoenergiaa kuin keskikesän helteillä.

2. "Kattoni on väärään suuntaan"

Etelään päin kallellaan oleva katto on optimaalisin auringonsäteiden sieppaamiseen, mutta aurinkosähkö saadaan hyvin talteen muistakin ilmansuunnista. Parhaiten toimivat etelään, kaakkoon ja lounaaseen suuntautuvat paneelit, mutta myös itä-länsi-suuntainen katto kerää aurinkoenergiaa, vaikka hieman pienemmällä teholla.

Paneelit voidaan asentaa myös autotalliin ja muihin ulkorakennuksiin, joten riski katvealueelle jäämisestä on hyvin pieni.

Jotta aurinkopaneeleista saadaan täysi hyöty irti, kannattaa varmistaa, etteivät ne jää korkeiden puiden tai rakennusten varjoon.

3. "Ei toimi tasakatolla"

Suomessa aurinko paistaa enimmäkseen viistosti, joten kaltevat paneelit keräävät energian parhaiten. Aurinkopaneeleiden kannalta tasainen kattokaan ei ole ongelma, sillä erilaisten telineiden ja pilarien avulla paneelit saadaan asennettua optimaaliseen asentoon. Tasakatolla parhaiten toimii noin 15 asteen kulma.

4. "Asennus on hankalaa"

Aurinkopaneelien asentamiseen ei yleensä tarvita toimenpide- tai rakennuslupaa, mutta oman kotikunnan käytäntö on syytä tarkistaa rakennusvalvonnasta ennen asennusta.

Aurinkosähköjärjestelmän asennus kannattaa antaa ammattilaisten hoidettavaksi. Ammattilaiset varmistavat, että järjestelmä on asennettu oikein ja toimii turvallisesti. Itse tehdyllä asennuksella voi olla seurauksia paneelien takuuseen tai kotivakuutuksen kattavuuteen.

Helpoin tapa on hoitaa asennus avaimet käteen -periaatteella, jolloin järjestelmän toimittaja huolehtii puolestasi myös yhteydet sähköyhtiöön ja hankkii luvan liittää järjestelmä sähköverkkoon.

5. "Liian kallista"

Aurinkopaneelijärjestelmä on tuntuva, mutta kannattava investointi, joka säästää rahaa ja lisää asunnon arvoa. Paneelit suojaavat myös kattoa pohjoisen sään vaikutuksilta.

Aurinkopaneelijärjestelmä maksaa itsensä takaisin noin kymmenessä vuodessa sähkölaskussa säästettynä summana, ja kun käyttöikää järjestelmällä on kymmeniä vuosia, ehtii säästöä kertyä moninkertainen määrä. Paneelien asennustyöstä saa myös kotitalousvähennystä verotuksessa. 

Aurinkosähköllä varustettu talo on helpompi myydä: aurinkosähkö keventää asumiskustannuksia, mikä lisää asunnon houkuttelevuutta. Kiinteistövälittäjien mukaan aurinkosähköjärjestelmä voi myös lisätä asunnon arvoa, sijainnista riippuen jopa yli 20 000 euroa.

Vaihtelua kesäkeittiöön: 5 uutta herkkua grilliin

Näin rahoitat keittiöremontin – 5 hyvää syytä valita Ecster

6 vinkkiä joilla ruokahävikki pienenee - säästä sekä rahaa että ympäristöä