Siirry sisältöön

Kesäkoti kuntoon: 9 pientä ja isompaa ideaa

Kokosimme toimivat ideat, joilla lisäät kesäkodin viihtyvyyttä: helpot ja nopeat lomapäivän puuhat mökkipihaan tai vähän vaativammat projektit, kun haluat satsata kakkoskotiin kunnolla.

Pienet projektit

 

Kesäkoti_yrttiseinä_600x314.png

1. Rakenna yrttiseinä kuormalavasta

Kesäpihan nopea yrttitarha syntyy eurolavasta ja kaupan valmiiksi kasvatetuista mausteyrteistä. Naulaa lavaan muutama laudanpätkä, jotta multa ei karkaa tai ripusta ruukut koukuilla lavaan.

 

Kesäkoti_aurinkopurje_600x314.png

2. Luo varjoisa paikka purjekankaalla

Purjekankainen, kolmion tai neliön muotoinen katos tuo kodikasta tunnelmaa puutarhaan tai terassille. Samalla se antaa suojaa auringolta ja sateelta. Aurinkopurjeita saa rautakaupoista ja sisustusliikkeistä jo muutamalla kympillä.

 

Kesäkoti_hyonteishotelli_600x314.png

3. Perusta hyönteishotelli

Pölyttäjien oma majapaikka syntyy melkein mistä vaan: yhteensidotut bamburuo’ot, kaislakimppu tai vaikka halko, johon on porattu erikokoisia reikiä. Kun haluat käyttää aikaa suunnitteluun ja toteutukseen saat hyönteishotellista hienon sisustuselementin puutarhaan. Hyönteishotelli on myös loistava tapa opettaa lapsille pölyttäjien tärkeä rooli luonnossa. Huom! Varmista, että hotellisi on itään päin, jotta se ei kuumene liikaa auringossa.

 

Keskikokoiset projektit

 

Kesäkoti_kasvihuoneet_600x314.png

1. Aloita kotitarveviljely

Viljelylaatikot, lavakaulukset ja kompaktit kasvihuoneet sopivat pieneenkin pihaan tai haastavassa mökkimaastossa vaikka terassille. Viljelylaatikoihin ja lavakauluksiin on saatavilla myös lasi- ja muovikansia, jolloin laatikosta syntyy pieni kasvihuone. Taimien kasvatuksen voit aloittaa jo keväällä kotona ja siirtää taimet kesän tullen mökkiviljelmälle.

 

Kesäkoti_terassimaalaus_600x314.png

 2. Öljyä terassi uudella värillä

Kaikki puiset pinnat on pestävä ja öljyttävä säännöllisesti, jotta ne säilyvät suojattuina sään rasituksilta. Terassin käsittelyä suositellaan vuoden tai kahden välein. Valitse terassin suojaamiseen värillinen öljy, joka sointuu sopivasti ulkokalusteisiin ja erottuu talon julkisivua vasten ja luot samalla uutta ilmettä pihapiiriin.

 

Kesäkoti_kivikkopuutarha_600x314.png

3. Tee kivipuutarha

Pienikin kivikkopuutarha antaa pihalle ilmettä ja vaihtelua – ja on helppo rakentaa. Lämpöä keräävät kivet saavat monet kasvit viihtymään. Ihanasti tuoksuva kivipuutarha syntyy, kun valitset kallioisilla alueilla viihtyviä tuoksupommeja, kuten timjamia ja laventelia.

 

Isommat projektit

 

Kesäkoti_ilmalämpöpumppu_600x314.png

1. Päivitä ilmalämpöpumppuun

Ilmalämpöpumppu lämmittää talon energiatehokkaasti.  Ja viilentää silloin, kun Suomen kesä äityy liian kuumaksi. Ilmalämpöpumppua voi myös ohjata omalla puhelimella ja säätää ilmastointia jo matkalla kesäkotiin.

 

Kesäkoti_ulkogrilli_600x314.png

2. Rakenna ulkokeittiö

Kesäkeittiö puutarhassa on monen unelma ja vaikka sesonki on lyhyt, on ruoanlaitto ulkona sitäkin ihanampaa. Keittiövariaatioita riittää joka kokin makuun, mutta hyvä nyrkkisääntö on valita ulkokeittiöön työtaso, joka kestää sekä kesäsadetta että grillin kuumuutta. Jos haluat mieluummin lekotella riippumatossa kuin tehdä puusepäntöitä, voit pinota yksinkertaisen ulkokeittiön harkoista kiviliimalla.

 

Kesäkoti_kesamokki_600x314.png

3. Asenna aurinkopaneelit

Aurinkopaneeleilla tuotat kesäkotiin sähköä ympäristöä ja kukkaroa säästäen. Paneelijärjestelmissä löytyy valinnanvaraa kaiken kokoisiin mökkeihin. Aurinkopaneeleilla erämaakämppäkin voi saada osansa nykyajan mukavuuksista, kuten sähkövaloa ja mahdollisuuden älylaitteiden lataamiseen.

 

6 vinkkiä joilla ruokahävikki pienenee - säästä sekä rahaa että ympäristöä

Näin säästät sähköä ruoanlaitossa – 6 vinkkiä kotikeittiöön

Sähkölasku kuriin! 10 fiksua vinkkiä säästämiseen