Siirry sisältöön

Vinkkejä työskentelyyn kotitoimistossa

Vaikka tietynlainen vapaus ja työmatkojen pois jääminen voi olla mukavaa, voi kotona työskentely tuoda mukanaan myös monia haasteita ja häiriötekijöitä.

Pyysimme kokeneelta etätyön tekijältä vinkkejä niille, joille kotona työskentely on uutta. Robin Söderström on Ruotsin suurimman etätyöpaikkasivuston Whereyouare perustaja ja tottunut etätyön tekemiseen.

1. Ota aamurutiinit käyttöön

Et ole ehkä tullut ajatelleeksikaan, kuinka vahva rooli aamurutiineilla on. Ne ovat osa rituaalia, jolla valmistaudut työpäivään. Kotona oltaessa rutiinit ovat ehkä vieläkin tärkeämpiä, sillä ne eivät synny itsestään.

Rutiineihin voi kuulua herääminen samaan aikaan joka aamu, valmistautuminen työpäivään ja ehkä ”työmatka” puolen tunnin aamukävelyllä. Kun astut ulko-ovesta takaisin sisään, työpäivä alkaa ja silloin keskitytään töihin.

2. Pukeudu työpäivää varten

Pukeutumisesta on etätöiden yhteydessä puhuttu paljon. Toisten mielestä collegehousut ja toppi ovat hyvät. Robin Söderströmin mielestä on tärkeää, minkälaisiin vaatteisiin pukeudutaan työpäivän ajaksi.

– Vaikka työpäivään ei kuuluisi videokokouksia, mielestäni etätöissäkin voi pukeutua kauluspaitaan T-paidan sijaan. Kyse on psykologisesta erosta, jonka avulla työ ja vapaa-aika voidaan erottaa selkeästi toisistaan.

Robin_whereuare2.png

3. Jaa kotitoimisto eri alueisiin

Kaikilla ei ole kotona erillistä työhuonetta, mutta vaikka sinulla olisi sellainen, voi silti olla hyvä tehdä töitä hieman eri paikoissa ja jopa kodin ulkopuolella. Kun teet erilaiset työtehtävät eri paikoissa, saat työpäivään pientä vaihtelua, jota voi muuten olla haastava löytää. Tällä tavalla saat yhdistettyä työpäivään myös hieman liikuntaa.

– Yritän hoitaa puhelut, joissa minun ei tarvitse tehdä muistiinpanoja tai olla tietokoneella, lähtemällä samalla kävelylle. Asiakastapaamiset pidän keittiön pöydän ääressä, tavalliset hallinnolliset työt hoituvat kirjoituspöydän ääressä ja luovuutta vaativat työtehtävät parvekkeella, Robin Söderlund kertoo.

4. Jaa myös puhelin työ- ja vapaa-aikaan

Yksi suurimpia haasteita kotona työskentelyssä on työ- ja vapaa-ajan erottaminen. Näin on erityisesti silloin, jos käytössäsi on vain yksi puhelin, jolla hoidat sekä työ- että yksityisasiat. Silloin päätyy helposti vastaamaan työsähköpostiin lauantaiaamuna, kun olisi aika nauttia vapaapäivästä.
Hyvä ja helppo tapa välttää tämä on luoda puhelimeen kansiot, joista yhteen sijoitat työhön liittyvät sovellukset ja toiseen vapaa-aikaan liittyvät. Tämä onnistuu sekä Android- että iPhone-puhelimissa. Näin voit helposti erottaa työn ja vapaa-ajan, etkä näe lukemattomia työsähköposteja ollessasi vapaalla.

– Näin saat pidettyä kurissa myös sosiaalisen median, uutissovellusten ja vastaavien käytön ja ne eivät häiritse sinua työajalla, Robin Söderström kertoo.

5. Luo paikka vapaalle jutustelulle

Tapaamiset on helppo hoitaa sähköisesti, mutta kun kaikki työskentelevät eri paikassa, katoaa spontaani jutustelu kahviautomaatilla. Olemme sosiaalisia olentoja. Meille on tärkeää päästä juttelemaan jostakin hauskasta tapahtumasta tai näyttämään kuvia lemmikistämme. Työsähköpostit ja –palaverit vain eivät ole oikea kanava tällaiselle.

Monissa yrityksissä on käytössä keskustelutyökalu, kuten Slack, Microsoft Teams tai Google Hangouts. Sinne voi luoda myös kahvihuoneen, jossa voi jutella silloin, kun siihen on aikaa eikä se häiritse työn tekemistä. Voit välillä myös soittaa työkaverille ja kysyä kuulumisia. Epävirallisissa tapaamisissa syntyy usein hyviä ideoita. Ja jos olette jo käyneet läpi viikonlopun kuulumiset, ne eivät vie aikaa virallisissa palavereissa.

Vaihtelua kesäkeittiöön: 5 uutta herkkua grilliin

Ehkäise murtovarkaudet – näitä vinkkejä varas ei haluaisi sinun tietävän

Näin rahoitat unelmiesi keittiön – 5 hyvää syytä valita Ecster