Siirry sisältöön

Etätyö haltuun! Vinkkejä työskentelyyn kotitoimistossa

Etätyöstä on tullut monilla aloilla arkipäivää. Kotona työskentely antaa liikkumavaraa työpäivään ja työmatkojen pois jääminen vapauttaa aikaa muulle elämälle, mutta tuntuuko kotona kuin olisit koko ajan töissä? Lue, miten luot selkeät raamit työpäivään kotitoimistolla.

Rajanveto työn ja vapaa-ajan välillä ei aina ole helppoa, kun toimisto on kotona. Ruotsin suurimman etätyöpaikkasivuston Whereuaren perustaja Robin Söderström on tottunut etätyön tekemiseen jo ennen pandemia-aikaa. Söderström antaa vinkit, joilla työpäivä kotitoimistolla pysyy hallussa.

Robin_whereuare2.png

1. Ota aamurutiinit käyttöön

Aamurutiinit valmistavat työpäivään. Rutiineihin voi kuulua herääminen samaan aikaan joka aamu, valmistautuminen työpäivään ja ehkä ”työmatka” puolen tunnin aamukävelyllä. Kun astut ulko-ovesta takaisin sisään, työpäivä alkaa ja silloin keskitytään töihin.

2. Pukeudu työpäivää varten

Collegehousut ja rento t-paita ovat monille mukavin työasu kotioloissa. Robin Söderströmin mielestä toimistopukeutumiseen kannattaa kuitenkin panostaa myös kotioloissa.

–Vaikka työpäivään ei kuuluisi videokokouksia, mielestäni etätöissäkin voi pukeutua kauluspaitaan t-paidan sijaan. Kyse on psykologisesta erosta, jonka avulla työ ja vapaa-aika voidaan erottaa selkeästi toisistaan.

3. Jaa kotitoimisto eri alueisiin

Kaikilla ei ole kotona erillistä työhuonetta, mutta vaikka sinulla olisi sellainen, voi silti olla hyvä tehdä töitä hieman eri paikoissa ja jopa kodin ulkopuolella. Kun teet erilaiset työtehtävät eri paikoissa, saat työpäivään pientä vaihtelua, jota voi muuten olla haastava löytää. Samalla saat yhdistettyä työpäivään myös hieman liikuntaa.

–Yritän hoitaa puhelut, joissa minun ei tarvitse tehdä muistiinpanoja tai olla tietokoneella, lähtemällä samalla kävelylle. Asiakastapaamiset pidän keittiön pöydän ääressä, tavalliset hallinnolliset työt hoituvat kirjoituspöydän ääressä ja luovuutta vaativat työtehtävät parvekkeella, Robin Söderström kertoo.

4. Jaa myös puhelin työ- ja vapaa-aikaan

Jos käytössäsi on yksi ja sama puhelin työhön ja yksityiskäyttöön, työsähköpostiin on liian helppo kurkistaa myös vapaapäivinä. Saat pidettyä työ- ja yksityisasiat paremmin erillään, kun luot puhelimeen kansiot, joista yhteen sijoitat työhön liittyvät sovellukset ja toiseen vapaa-aikaan liittyvät. Kansioiden luominen onnistuu sekä Android- että iPhone-puhelimissa.

–Näin saat pidettyä kurissa myös sosiaalisen median, uutissovellusten ja vastaavien käytön ja ne eivät häiritse sinua työajalla, Robin Söderström opastaa.

5. Luo paikka vapaalle jutustelulle

Tapaamiset on helppo hoitaa sähköisesti, mutta spontaani jutustelu kahviautomaatilla jää etätyössä toteutumatta. Työpaikan sosiaalisten suhteiden muodostumiseen ja ylläpitämiseen tarvitaan myös keskustelua muista kuin työasioista, mutta työsähköpostit ja -palaverit eivät ole oikea kanava siihen.

–Monissa yrityksissä on käytössä keskustelutyökalu, kuten Slack, Microsoft Teams tai Google Hangouts. Sinne voi luoda myös kahvihuoneen, jossa voi jutella silloin, kun siihen on aikaa eikä se häiritse työn tekemistä. Voit välillä myös soittaa työkaverille ja kysyä kuulumisia. Epävirallisissa tapaamisissa syntyy usein hyviä ideoita. Ja jos olette jo käyneet läpi viikonlopun kuulumiset, ne eivät vie aikaa virallisissa palavereissa, Robin Söderström sanoo.

Vaihtelua kesäkeittiöön: 5 uutta herkkua grilliin

Uusi TV ostoslistalla? Asiantuntijan parhaat vinkit valintaan

5 myyttiä aurinkosähköstä Suomessa