Siirry sisältöön

Sähkölasku kuriin! 10 fiksua vinkkiä säästämiseen

Huolestuttaako sähkön hinta? Tarkkaile näitä kodin energiasyöppöjä ja voit säästää sievoisen summan sähkölaskussa ja muissakin kodin kustannuksissa.

1. Laske lämpötilaa

Asuinhuoneiden lämpötilan laskeminen – vaikka vain yhdellä asteella, voi tuoda tuntuvaa säästöä lämmityskuluihin. Tiloissa, joissa oleskellaan vain vähän, voit laskea lämpöä vielä enemmän. Pidä pattereiden edustat avoimina, jotta lämpö pääsee kiertämään paremmin huoneessa. Älytermostaatin avulla voit automatisoida lämmönsäätöä esimerkiksi eri huoneissa tai eri vuorokauden aikaan tai vaikka vähentää lämmitystä reilummin silloin, kun ketään ei ole kotona.

2. Ajasta lattialämmitys

Lattialämmitys lisää asumismukavuutta, mutta vie valitettavasti samalla paljon sähköä. Käytä lattialämmitystä säästeliäästi: sammuta lämmitys, kun et ole kotona tai aseta ajastin tai älytermostaatti, jolla lämmitys käynnistyy tarvittaessa. Kylpyhuoneessa lattialämmitys on tärkeä kosteuden poistaja, joten käytä lämmitystä ainakin suihkun jälkeen.

 

sahkonsaasto_600x314_suihku.jpg

 

3. Lyhennä suihkuaikaa

Kylpeminen ja pitkät suihkut kuluttavat paljon energiaa, koska lämmintä vettä kuluu runsaasti. Lyhyemmällä suihkulla säästät sekä vettä että sen lämmitykseen kuluvaa energiaa. Suihkussa kuluva kuuma vesi on energiansäästön näkökulmasta hukkaan heitettyä lämpöenergiaa, joka valuu suoraan viemäriin, eikä ehdi lämmittää asuntoa.

4. Älä pidä saunaa lämpimänä tyhjillään

Mene saunaan heti kun se on lämmin ja sammuta kiuas käytön jälkeen. Huomaathan, että saunan lämpö siirtyy jossain määrin myös rakenteisiin, jolloin muuta lämmitystä voi tilapäisesti vähentää.

5. Kytke pistorasia pois päältä

Monet kodin elektroniikkalaitteet, kuten televisiot, tietokoneet ja matkapuhelimen laturit, ovat valmiustilassa aina, kun ne on kytketty pistorasiaan. Valmiustilassa olevat laitteet kuluttavat sähköä, riippumatta siitä, käytätkö niitä vai et. Jotta töpseleitä ei tarvitse joka ilta vetää seinästä, hyvä vaihtoehto on varustaa pistorasia kytkimellä tai älypistorasialla, josta voit sammuttaa virran vaikka puhelimella.

 

sahkonsaasto_600x314_tiskikone.jpg

 

6. Pese täysiä koneellisia

Täytä sekä pyykki- että tiskikone täyteen, jolloin säästät paitsi pesukertoja, myös veden lämmitykseen kuluvaa energiaa. Matalammat pesulämpötilat vievät vähemmän sähköä, mutta jos pyykit tai tiskit eivät puhdistu kunnolla viileämmässä vedessä, on energian- ja ympäristönsäästön kannalta fiksumpaa valita lämpötila ja pesuohjelma, joka pesee kerralla puhtaaksi. Sähköä säästävissä eko-ohjelmissa pesuaika on yleensä pitkä – kannattaa huomioida, että pitkä pesuohjelma kuluttaa vaatetta ja lyhentää sen elinkaarta.

7. Kuivaa kunnolla

Kunnon linkous vähentää pyykin kuivumisaikaa. Jos mahdollista, ripusta pyykit ulos kuivumaan. Pyykin kuivaus narulla sisätiloissa voi säästää sähköä rumpukuivaukseen verrattuna, mutta kostea pyykki laskee huoneilman lämpötilaa ja lisää tarvetta lämmitykseen, joka puolestaan kuluttaa sähköä. Uusimmat, lämpöpumpulla varustetut kuivausrummut käyttävät sähköä säästeliäästi. Uuden kuivurin käyttäminen voi näin olla jopa energiatehokkaampaa kuin narukuivaus.  

8. Pidä kylmälaitteet sopivan kylminä

Jääkaapin optimilämpötila on +5 astetta ja pakastimen -18 astetta. Tarkista, ettei termostaatti ole säädetty tarpeettoman kylmäksi – jo yhden asteen viileämpi lämpötila saa kylmälaitteen kuluttamaan reilusti enemmän sähköä. Sijoita kylmäkalusteet mahdollisimman kauas lämpöä tuottavista laitteista: pattereista, uunista ja liedestä. Kun asioit jääkaapilla tai kaivat ruokia pakastimesta, sulje ovi nopeasti, ettei kylmä pääse karkaamaan. Muista myös jäähdyttää ruoka hyvin, ennen kuin laitat sen jääkaappiin.

 

sahkonsaasto_600x314_puhdistus.jpg

 

9. Puhdista laitteet

Huolehdi, ettei sähkölaitteisiin pääse kertymään pölyä ja likaa tai kylmälaitteisiin jäätä. Pöly- ja rasvakertymät kuumentavat laitetta, vähentävät tehokkuutta ja lisäävät turhaa sähkönkulutusta. Puhdista kuivausrummun nukkasihti joka käyttökerran jälkeen ja pese säännöllisesti tiskikoneen siivilään jäänyt rasva ja lika pois. Imuroi kylmälaitteiden takaosa pari kertaa vuodessa pölystä, jotta ilma pääsee kiertämään vapaasti. Samalla pienennät merkittävästi tulipaloriskiä.

10. Tarkista energiatehokkuus

Kun olet hankkimassa uutta kodinkonetta, kiinnitä huomiota laitteen energialuokitukseen. Uudet A-energialuokan kylmälaitteet, pyykinpesukoneet ja astianpesukoneet vievät huomattavasti vähemmän energiaa kuin vanhemmat mallit.

 

Näin säästät sähköä ruoanlaitossa – 6 vinkkiä kotikeittiöön

Vältä nettihuijaukset – näin ostat turvallisesti verkossa

Kesäkoti kuntoon: 9 pientä ja isompaa ideaa