Siirry sisältöön

Näin säästät sähköä ruoanlaitossa – 6 vinkkiä kotikeittiöön

Keittiössä kuluu suuri osa kotitalouden käyttämästä sähköstä. Kylmälaitteet ja astianpesukone vievät reilun siivun sähköä, mutta myös ruoanvalmistus ottaa osansa energiankulutuksesta. Kokosimme vinkit, joilla kokkaat kevyemmän sähkölaskun.

1. Älä keitä vettä tai kahvia hukkaan

 

Vedenkeitin on nopea ja verrattain edullinen tapa keittää vettä, mutta kuumentaminen vie aina energiaa, eikä vettä siksi kannata keittää hukkaan. Ja kun keität vain sen verran kahvia kuin juot, säästät myös kahvihävikissä. Perunat ja kasvikset kypsyvät pienemmässäkin vesimäärässä.

 

2. Valitse oikeat välineet

 

Valitse oikean kokoiset astiat: älä kuumenna liian isoa kattilaa pientä annosta varten. Perinteisellä liedellä on hyvä käyttää levyn kokoista tai hieman suurempaa kattilaa, ettei lämpö mene keittolevyn reunoilta hukkaan. Induktioliesi taas kuumenee vain siltä kohdalta, missä se on kosketuksissa keittoastiaan. Paksupohjainen astia lämpenee hitaammin, mutta säilyttää lämmön tasaisempana.

Käytä kantta, jotta lämpö ei karkaa. Kannen alla uunissa tai keittolevyllä ruoka kypsyy tasaisemmin ja kuumenee nopeammin pienemmälläkin teholla. Voit jopa katkaista virran ja antaa astiaan kertyneen jälkilämmön hauduttaa ruoan valmiiksi.

 

sahkonsaasto_ruoanlaitto600x314_kodinkoneet.jpg

 

3. Vertaile laitteita ja valitse tarkoitukseen sopiva

 

Millainen käyttötarkoitus, sellainen laite. Mikro vie vähemmän sähköä kuin uuni tai liesi, ja sopii sulatukseen ja pienten annosten lämmittämiseen. Vedenkeitin kuluttaa perinteistä liettä vähemmän sähköä, joten ruoanvalmistuksessa tarvittava vesi voi olla kannattavaa kuumentaa keittimellä. Induktioliesi taas on nopea ja tehokas vaihtoehto, jonka sähkönkulutus voi olla jopa vähäisempää kuin mikron tai vedenkeittimen.

Kun uuden laitteen hankinta on ajankohtainen, vertaile eri mallien energiankulutusta. Kodinkoneiden energiatehokkuus on ottanut aimo harppauksia viime vuosina. Nykyaikaiset A-energialuokan laitteet käyttävät entistä säästäväisemmin sähköä ja vähentävät näin energiakustannuksia.

 

sahkonsaasto_ruoanlaitto600x314_uuniruoka.jpg

 

4. Uunissa ruokaa koko rahalla

 

Uuni kuluttaa paljon sähköä. Mieti etukäteen, miten voit hyödyntää uunia ruoanvalmistuksessa. Yhdellä lämmityksellä kannattaa valmistaa enemmän ruokaa, sillä uunin lämmitys vie enemmän energiaa kuin lämpimänä pitäminen. Kiertoilmauuni lämpenee nopeasti ja lämmittää tasaisesti koko uunin, joten voit kypsentää ruokaa monella tasolla samaan aikaan. Leivonnaisten kanssa oikea lämpötila ja paistoaika ovat olennaisia, mutta monet muut ruoat voi laittaa jo lämpenevään uuniin, mikä lyhentää uunin käyttöaikaa. Samoin monet ruoat voi jättää hautumaan jäähtyvään uuniin: lämpö säilyy varsin hyvin uunissa vielä puolisen tuntia siitä kun olet katkaissut virran. Vältä availemasta uunin luukkua turhaan.

 

5. Jäähdytä ruoka kunnolla

 

Varmista, että ruoka on kunnolla jäähtynyt ennen kuin laitat sen jääkaappiin tai pakastimeen. Lämmin ruoka-astia nostaa kaapin sisälämpötilaa ja viilennys kuluttaa sähköä. Kun jäähdytät ruoan nopeasti valmistuksen jälkeen, se myös säilyy hyvänä pidempään. Nosta ruoka viileällä ilmalla ulos jäähtymään tai viilennä se kylmässä vedessä altaassa. Voit myös käyttää ”kylmäkalleja” eli kylmävaraajia apuna.

 

6. Lisää tehoa puhdistamalla

 

Puhdistaminen lisää keittiökoneiden käyttöikää ja vähentää sähkönkulutusta. Tee vettä käyttäviin laitteisiin kalkinpoisto pari kertaa vuodessa valmistajan ohjeen mukaan. Apteekista saatava sitruunahappo sopii useimpien laitteiden kalkinpoistoon. Tarkista liesituulettimen rasvasuodatin ja vaihda tai puhdista se säännöllisesti. Metallisen suodattimen voit yleensä pestä myös astianpesukoneessa. Pese vähintään muutaman kuukauden välein, mieluummin useamminkin, astianpesukoneen pohjasiivilä, jonne rasvakertymät ja ruoantähteet jäävät. Imuroi kylmälaitteiden takaosa pölystä pari kertaa vuodessa ja sulata laitteisiin kertynyt jää.

 

Lue myös 10 fiksua vinkkiä sähkön säästämiseen kotona

 

Energiatehokas keittiö Ecster-rahoituksella

Sähköä säästävät kodinkoneet, kätevät pienlaitteet, tai vaikka koko keittiön kalusteineen voit hankkia yhteistyökumppaneiltamme joustavalla Ecster-rahoituksella.

Meiltä saat Ecster-rahoitusta

Näin helposti teet budjetin

Sähkölasku kuriin! 10 fiksua vinkkiä säästämiseen

Vältä nettihuijaukset – näin ostat turvallisesti verkossa