Ruokahävikki on noussut viime vuosina puheenaiheeksi – eikä suotta, sillä ruoantuotanto kuormittaa ympäristöä tuntuvasti ja sen kustannukset näkyvät jokaisen lompakossa.
Hävikistä kertovat luvut ovat hätkähdyttävää luettavaa: pelkästään suomalaiset kotitaloudet tuottavat yli 100 miljoonaa kiloa ruokajätettä vuodessa, mikä vastaa keskimäärin 20 kiloa henkilöä kohden. Rahassa ruokahävikki tarkoittaa, että jokainen suomalainen heittää noin sadan euron arvosta ruokaa roskiin!
Kodin ruokahävikin vähentäminen on tärkeää sekä kukkarolle että luonnolle, eikä edes vaadi ihmeitä.
Näillä yksinkertaisilla vinkeillä pienennät tuntuvasti hävikkiä kotona:
1. Tarkista ruokakaappien sisältö
"Onko meillä sipulia? Paras ostaa varmuuden vuoksi." Kuulostaako tutulta? Kirjoita muistiin, mitä kotoa jo löytyy, niin et osta tuotteita turhaan. Sovellukset, kuten NoWaste, voivat auttaa sinua pysymään ajan tasalla kodin ruokavarastoista.
2. Katso, haista, maista
Parasta ennen -päiväys ei ole lopullinen. Luota omiin aisteihisi: usein ruoka voidaan syödä kauan parasta ennen -päiväyksen umpeutumisen jälkeen. Helposti pilaantuviin tuotteisiin, kuten lihaan ja kalaan, on merkitty viimeinen käyttöpäivä - kun se on kulunut, Ruokaviraston suositus on jättää ne syömättä. Jos pakastat tuotteen, jonka viimeinen käyttöpäivä on käsillä, valmista se ruoaksi heti sulatuksen jälkeen.
3. Merkitse ylijäämäruokiin päivämäärä
Heitätkö joskus kotikeittiössä tehtyä ruokaa roskiin, koska et ole varma kuinka kauan sitten valmistit sen? Lisää jatkossa valmistuspäivämäärä maalarinteipillä astiaan.
4. Pakasta
Pakasta päivällisen tähteet lounasannoksiksi, raasta juustonkannikat käytettäväksi tulevissa ruoissa ja heitä avattu tortillapaketti pakkaseen. Voit hyvin pakastaa myös hedelmiä pilkottuina ja käyttää niitä esimerkiksi leivonnassa tai smoothieissa. Vinkki: kanelissa pyöritetyt omenalohkot ovat maistuva pari kaurapuuron kanssa.
5. Säilytä oikein
Monet hedelmät ja vihannekset säilyvät jääkaapissa pidempään, mutta ota selvää, mitkä hedelmät ja vihannekset voidaan säilyttää yhdessä. Esimerkiksi omenat saavat tomaatit nahistumaan eteenikaasun takia ja avokadot kypsyvät nopeammin omenoiden ja tomaattien seurassa.
6. Tee vanhasta uutta
Tuunaa ruoantähteet uuteen muotoon. Kuivahtanut leipä krutongeiksi, perunamuusi rieskoiksi, nuupahtaneet juurekset sosekeittoon tai paahdettuina pizzan päälle – vain mielikuvitus on rajana! Kuka tietää, vaikka onnistuisit samalla luomaan uuden klassikkoannoksen.