Siirry sisältöön

Millainen puhelin koululaiselle? Näin valitset laitteen, liittymän ja tarvikkeet

Lapsen ensimmäinen puhelin hankitaan usein, kun koulu alkaa. Iän myötä puhelimen käyttö lisääntyy ja tarpeet muuttuvat. Lue asiantuntijan vinkit eri ikäisten koululaisten puhelinvalintoihin.

Kun ensimmäinen luokka on alkamassa, on ostoslistalla repun lisäksi usein myös ensimmäinen puhelin.

- Lapsen tavoitettavuus on vanhemmille tärkeää. Koulun myötä lapsi alkaa jo lähteä omille teille kavereiden kanssa, joten puhelinta tarvitaan, kertoo apulaismyyntipäällikkö Juuso Ketolainen Gigantista.

Ketolainen tuntee puhelimet työnsä puolesta, mutta kahden lapsen perheessä puhelinasiat ovat muutenkin mielessä.

- Eskari-ikäisellä ei omaa puhelinta vielä ole, mutta kolmasluokkalaiselle puhelin on tärkeä - lähinnä yhteydenpitoa varten, mutta myös pelaamiseen. Viikossa on sovittu yksi pelipäivä, jolloin lapsi voi pelailla enemmän.

Ekaluokkalainen tarvitsee puhelimelta toisenlaisia ominaisuuksia kuin isompi koululainen. Juuso Ketolainen listaa tärkeimmät asiat, mitkä lasten puhelinvalinnoissa kannattaa huomioida.

 

Sopivan kokoinen puhelin

 

Kun puhelin on käyttäjän mukaan mitoitettu, sitä on mukavinta ja helpointa käyttää.

- Puhelimien koko kasvaa jatkuvasti, mutta pienen koululaisen käsi on vielä hyvin pieni. Matkapuhelinta pitäisi pystyä käyttämään myös yhdellä kädellä, mutta jos puhelimen näyttö on kovin iso, se ei onnistu. Pienemmässä puhelimessa käyttömukavuus lapselle on usein parempi ja kun puhelin pysyy paremmin kädessä, se myös säilyy paremmin ehjänä. Kannattaa huomioida sekin, että lastenvaatteissa taskut ovat usein pienet, eikä iso puhelin välttämättä mahdu taskuun.

- Kun ikää tulee lisää ja ihminen kasvaa, voi puhelin kasvaa siinä mukana. Kun käyttö kasvaa, tarvitaan laitteeseen ja yhteyteen enemmän potkua. Isommalla koululaisella käytössä on jo enemmän pelejä ja muita sovelluksia. Silloin puhelimeenkin tarvitaan ja halutaan niin sanotusti isompi moottori, isompi ja kirkkaampi näyttö ja parempi akun kesto, Juuso Ketolainen kertoo.

Pelaaminen voi vaatia puhelimelta paljon. Ketolaisella on kolmen kohdan muistisääntö:

- Ensimmäiseksi pitää tarkistaa puhelimen muistikapasiteetti, jotta selviää paljonko sovelluksia saa ladattua, toiseksi prosessorin teho eli miten puhelin jaksaa pyörittää esimerkiksi pelejä ja kolmanneksi datayhteyden pitää olla kunnossa, kun pelataan online-pelejä.

 

Puhelin_Tyttö-content-600x314_tiny.jpg

 

Liittymä ilman datakattoa

 

Liittymän valinnassa tärkeintä on miettiä puhelimen käyttötarkoitus.

- Nykyään käytetään pääasiallisesti paljon dataa käyttäviä sovelluksia ja normipuhelut ja -tekstarit ovat vähenemässä. Usein paras ratkaisu on kiinteä datapaketti rajoittamattomalla datamäärällä. Nuorella lapsella nopeuden ei aina tarvitse olla järin kova, kunhan pelit ja videot pyörii. 

Isommilla koululaisilla puhelin on tyypillisesti kovemmassa käytössä ja vaatimukset kasvavat. Puhelimen uusista ominaisuuksista merkittävin on 5G-yhteys, joka kymmenkertaistaa tiedonsiirtonopeuden 4G:hen verrattuna.

- Vanhempien lasten kanssa tarvitaan enemmän dataa ja nopeampi yhteys. 5G tulee kovaa vauhtia ja markkinoilla olevat puhelimet alkavat olla suuressa määrin 5G-laitteita. 5G:n myötä laitteen käytöstä tulee sujuvampaa ja vaikka verkko ei ole vielä täysin kattava, laitteissa halutaan hyödyntää mahdollinen 5G-yhteyskin, Juuso Ketolainen toteaa.

 

Sovelluksilla turvaa lapselle ja puhelimelle

 

Pieni koululainen alkaa jo kulkea ilman vanhempia ja käyttää myös puhelintaan itsenäisesti. Erilaiset hyötysovellukset lisäävät lapsen turvallisuutta ja vähentävät vanhempien huolta.

- Kaikille käyttöjärjestelmille on saatavilla erittäin hyviä hyötysovelluksia, joilla vanhemmat voivat kontrolloida lapsen puhelimen käyttöä ja tietävät, missä laite ja lapsi liikkuvat. Esimerkiksi Googlen Family Link kertoo GPS-signaalin avulla, missä laite on. Se myös ilmoittaa, jos lapsi on hakemassa sovelluskaupasta peliä, kysyy vanhemmilta onko lataaminen ok, eikä anna ladata sovelluksia ilman lupaa. Tarvittaessa lapsen puhelimen voi myös etälukita kokonaan, jos se on vaikkapa joutunut vääriin käsiin.

Koulupäivän aikana puhelin pidetään äänettömällä. Hyvin usein se myös unohtuu äänettömälle koulupäivän päätyttyä eikä vanhempien puheluun vastata.

- Sovelluksen avulla vanhempi voi hälyttää puhelimeen huomioäänen, vaikka puhelin olisi jäänyt äänettömälle, Juuso Ketolainen vinkkaa.

Isompien koululaisten puhelimissa entistä tärkeämmiksi tulevat tietoturva-asiat.

- Puhelinta käytetään samoihin juttuihin kuin tietokonetta, joten tietoturvan pitäisi olla puhelimessa vastaava kuin tietokoneessakin. Tietoturvapalvelut on hyvä olla pienemmilläkin lapsilla, mutta etenkin kun puhelinta käytetään tunnistautumista vaativiin palveluihin, maksamiseen tai pankkiasioiden hoitoon.

Suojavarusteilla puhelin pysyy ehjänä

 

Koululaisen käytössä kolhuilta harvoin vältytään. Puhelinkuoret ja muut suojavarusteet pehmentävät iskuja, suojaavat näyttöä rikkoutumiselta ja lisäävät puhelimen käyttöikää merkittävästi.

- Puhelimeen kannattaa ehdottomasti hankkia suojakotelo. Joko takakanteen kiinnitettävä kuori ja näyttöä suojaava panssarilasi tai lompakkomallin suojakotelo, joka suojaa myös näyttöä. Nykyään suosituin yhdistelmä on suojakuori ja panssarilasi. Puhelimen taakse voi kiinnittää pidikkeen eli popsocketin. Sen avulla laite pysyy paremmin kädessä ja se kääntyy myös telineeksi.

Suojavarusteiden avulla puhelimesta saa myös persoonallisemman. Oman näköinen puhelin erottuu muista ja kertoo, mistä puhelimen omistaja tykkää.

- Moni haluaa tuunata taustakoteloa tarroilla tai vaikka kiinnittää kuvia läpinäkyvän kotelon alle. Myös popsocketeilla puhelimesta voi tehdä henkilökohtaisemman - niitä löytyy monen näköisiä ja eri väreissä.

 

Puhelin_Peli-content-600x314_tiny.jpg

 

Varavirtalähde reppuun

 

Aina puhelinta ei muista ladata kotona täyteen ja ahkera käyttö saattaa ahmaista akun yllättäen tyhjäksi. Etenkin paikantamista käyttävät pelisovellukset vievät virtaa reilusti.

- Akku on aina väärällä hetkellä loppu, Juuso Ketolainen naurahtaa.

- Varavirtalähde eli powerbank kannattaa pitää koululaisen mukana. Pieni varavirtalähde kulkee helposti repussa ja sillä saa puhelimeen jopa tunteja lisää käyttöaikaa. Pienimmät powerbankit ovat vain vähän isompia kuin huulirasvatuubi. Niillä voi ylläpitää vähäistä virtaa ja saada sen riittämään yhteen puheluun.

 

Myyjiltä saa apua valintaan

 

- Aika usein asiakas on ottanut etukäteen selvää puhelimista ja tulee liikkeeseen sanomaan, että otan tämän puhelimen. Usein käy niinkin, että asiakas on ajatellut jotain tiettyä merkkiä, mutta kun näkee valikoiman laajuuden ja miten paljon vaihtoehtoja löytyy eri valmistajilta, mieli saattaa muuttua. Toimiva apu valintaan on, että asiakas kertoo mitä tarvitsee ja sitten myyjä pystyy kertomaan, että tässä laitteessa ovat ne ominaisuudet, mitä olet hakemassa, Ketolainen sanoo.

Ensipuhelimet valitaan yleensä valikoiman edullisimmasta päästä, mutta puhelimen hintaluokalla ei ole Ketolaisen mukaan käytön kannalta suurta merkitystä:

- Lapsen ensimmäiseksi puhelimeksi ostetaan usein 100-200 euron laitteita. Edullisemmissakin malleissa on jo käytännössä kaikki tarvittavat ominaisuudet. Kalliimmissa malleissa nämä ominaisuudet vain paranevat ja paranevat.

Hintaluokasta riippumatta puhelimen voi hankkia Ecster-rahoituksella.

- Ecster-rahoituksella puhelinhankinnalle saa maksuaikaa. Samaan luottohakemukseen voi laittaa koko varustepaketin ja tarvittaessa myös muita ostoksia. Luottopäätöksen jälkeen kotiin tulee Ecster Gigantti –kortti, jolla voi tehdä myös jatkossa ostoksia luottorajan puitteissa, Juuso Ketolainen kertoo.

 

Tutustu Gigantin puhelinvalikoimaan:

Gigantti.fi

Ecster-rahoituksella maksuaikaa ja vakuutusturvaa puhelimeen

Kun ostat puhelimen Ecster-rahoituksella saat ostoksillesi maksuaikaa. Lisäksi saat Omavastuuturva-vakuutuksen, joka korvaa vahingoittuneen tai varastetun laitteen omavastuuosuuden.

Lue lisää vakuutuksista

Etätyö haltuun! Vinkkejä työskentelyyn kotitoimistossa

Vaihtelua kesäkeittiöön: 5 uutta herkkua grilliin

Sähkölasku kuriin! 10 fiksua vinkkiä säästämiseen